latinica  ћирилица
26/06/2015 |  09:54 | Autor: TANЈUG

Ferguson: Rezolucija o Srebrenici otkrila postojeće podjele

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson izjavio je da je rezolucija o Srebrenici važna za Ujedinjene nacije, koje su prepoznale da su u prošlosti pravljene greške i da nije urađeno dovoljno da se, kako je rekao, "genocid u Srebrenici srijepči".
Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson - Foto: SRNA
Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard FergusonFoto: SRNA

Za UN, ova rezolucija je prilika za prisjećanje i način da se osigura da se iz tragedije u prošlosti nauče pouke za budućnost.

"Bilo bi mi drago da i drugi urade to isto", rekao je Ferguson za sarajevski Dnevni avaz.

Stava je da ne postoji rizik od destabilizacije u BiH i regionu zbog žestokih reakcija u vezi s rezolucijom, jer smatra da sve zemlje znaju da se konfrontacijom ništa ne postiže, a saradnjom sve.

"Ovo je ključni izazov za odgovorne političke vođe u ovoj zemlji i širem regionu. Zaista se nadam da će, nakon što se slegne prašina, ova rezolucija biti korisna osnova za stvarni nacionalni dijalog, bez kojeg ne može biti istinskog pomirenja", naveo je Ferguson.

Britanski diplomata smatra da rezolucija o Srebrenici, koju je pripremila Velika Britanija za usvajanje u Savjetu bezbjednosti UN, nije stvorila nove, nego otkrila postojeće podjele.

"Tačno je da Srebrenica izaziva emotivne reakcije na svim stranama i to ne iznenađuje. Ali, mislim da ova rezolucija nije stvorila nove podjele, nego je, nažalost, samo otkrila postojeće", rekao je Ferguson.

Komentarišući reagovanja iz Srbije na rezoluciju, ambasador Ferguson smatra da događanja u posljednjih nekoliko dana jasno pokazuju da, i nakon 20 godina, neki ljudi još ne mogu prihvatiti prošlost.

Prema njegovim riječima, istinsko pomirenje zavisi od razumijevanja i prihvatanja dešavanja u prošlosti počinjenih od svih učesnika, kao i od odlučnosti da se greške iz prošlosti ne ponavljaju.