latinica  ћирилица
26/06/2015 |  10:07 | Autor: Politika

Evropa neće migrante

Migrantima se pristup blokira karantinskim centrima na južnim prilazima EU, ograđivanjem prilaza vozu ispod Lamanša, angažovanjem podmornica, dronova i helikoptera pred obalom Libije.

Tusk je rekao da će ova šema prihvata migranata  biti finalizovana krajem jula, a kako javlja Bi-Bi-Si, Mađarska i siromašna Bugarska su dobile garancije da će biti izuzete iz nje.

Velika Britanija je zatražila da bude izuzeta, a zemlje istočne Evrope su odbile da prihvate predložene kvote, što je razbesnilo italijanskog šefa diplomatije Matea Rencija, koji je plan o razmeštanju migranata nazvao „skromnim”.

Tusk je prethodno pozvao članice Unije da podijele breme ilegalnih migranata, koji pristižu iz sjeverne Afrike pretovarenim krijumčarskim brodovima u Italiju i Grčku.

Donald Tusk

Na dnevnom redu samita bila je i dužnička kriza u Grčkoj, a ta zemlja i njeni međunarodni kreditori u jučerašnjim pregovorima nisu postigli sporazum.

UNHCR procjenjuje da je preko Sredozemnog mora ove godine u Grčku stiglo 63.000 migranata a u Italiju 62.000.

Lideri EU odbacili su juče predlog Evropske komisije o kvotama za ravnomjernije raseljavanje migranata i potencijalnih azilanata širom teritorija „dvadesetosmorke”, izvestio je juče londonski „Gardijan”. „Među članicama nema saglasnosti o obaveznim kvotama. Biće potrebno mnogo više vremena da se Evropa usaglasi o migracijama”, ocijenio je Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta.

Predlog Žan-Kloda Јunkera, predsjednika Evropske komisije , da 40.000 migranata (već pristiglih u Italiju i Grčku) i još 20.000 potencijalnih azilanata (mahom iz Sirije i Eritreje) u sledeće dve godine budu ravnomernije raspoređeni širom EU, i to po precizno određenim kvotama – bio je glavna tema dvodnevnog samita lidera Evropske unije koji je juče počeo u Briselu.

Uviđajući sve žilaviji i sve složniji otpor članica EU prema Јunkerovom planu, Evropska komisija je juče najavljivala da je spremna da produži rok za izjašnjavanje „dvadesetosmorke” o kvotama do kraja jula.

Da je riječ prije o tajmingu nego o odluci da se Evropska komisija definitivno odrekne ideje o kvotama, nagovijestila je juče i Kristalina Georgijeva, zamjenica predsjednika EK. Ona je poručila da se neće odustati od plana za uvođenje kvota za ravnomernije naseljavanje i razmještanje izbeglica i potencijalnih azilanata širom Evropske unije, ne samo zato što je takav metod „moralno ispravan” već i zato što služi interesima EU, „posebno njenim bezbjednosnim interesima”.

Na ideju o kvotama, oko koje se sada lome koplja kako u Briselu tako i u široj javnosti, Јunker došao nakon što se sredinom aprila između obala Libije i Italije udavilo više od 750 migranata.

Šta misle o takvom prijedlogu, ministri unutrašnjih poslova i pravde članica EU rekli su već sredinom juna, kada su odbacili Јunkerov plan, naglašavajući da države moraju same da odluče koliko će, ako će, i koje migrante, azilante i izbjeglice da prime na svoje tlo.

Članice EU su inače svjesne da će narednih godina pritisak migranata biti sve jači, zbog čega smatraju da EU mora dobro da se utvrdi. To je, naime, pregovaračka platforma sa kojom su one manje-više jedinstveno juče pristupile dvodnevnom samitu u Briselu o strategiji daljeg suočavanja sa talasom izbeglica sa Bliskog istoka, Azije i Afrike na pomorskim i kopnenim prilazima EU.

migranti

„Umjesto pritisaka da Evropa širom otvori vrata migrantima, ona mora daleko aktivnije da zatvori prozore. Članice EU su danas mnogo naklonjenije jačanju mera za ekspresno vraćanje migranata nazad u bezbjedne zemlje, ako već ne u domovinu”, stav je jednog učesnika jučerašnjeg samita koji je juče preneo portal „EU obzerver”.

Među predlozima Evropske komisije o kojima treba da se izjasne lideri EU jeste i osnivanje „kriznih centara” u Grčkoj, Italiji i na Malti, gde bi prošireni sastav evropskih bezbjednjaka i stručnjaka za migracije procjenjivao osnovanost zahtjeva za azil izbjeglica koje su uspjele da se dokopaju evropskog kopna.

U međuvremenu, prema najavama iz Brisela, Fronteks, agencija za zaštitu pomorskih granica EU, treba da dobije nova ovlašćenja, među kojima je i pravo da sa vodenih prilaza EU vraća sve za koje na licu mjesta procijeni da nemaju pravo na međunarodnu izbjegličku zaštitu. Na koji način će to Fronteks procjenjivati, nije još precizirano.

U međuvremenu, samoproglašena vlada Libije u Tripoliju zaprijetila je da će evropske pomorske snage koje zađu u teritorijalne vode te severnoafričke zemlje biti meta njene ratne avijacije. EU je inače početkom ove sedmice odobrila – mimo saglasnosti Savjeta bezbjednosti EU i Libije – vojnopomorsku misiju protiv krijumčarskih brodova koji voze migrante ka sjevernim obalama Sredozemlja. Nosač aviona, ratni brodovi, dronovi, podmornice i druga ratna armada EU već se kreće ka zauzimanju položaja „u blizini libijske obale”, prenose evropski izvori.

Inače, EU će, prema jučerašnjim najavama, temu plime migranata iznijeti na predstojećem samitu sa Afričkom unijom, koji će se na jesen održati na Malti, i organizovaće specijalni samit u Budimpešti povodom pritiska izbjeglica duž „zapadnobalkanske rute”, čiji datum održavanja nije preciziran.

Kameron iznosi uslove za ostanak u EU

Brisel, London – Pod kojim uslovima Velika Britanija prihvata da ostane u Evropskoj uniji – na inicijativu britanskog premijera Dejvida Kamerona, ova provokativna tema uvrštena je na meni svečane večere koju je Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, juče upriličio za učesnike samita lidera EU. Tekući briselski samit je sa ovom temom ušao u istoriju, jer je to prvi slučaj u istoriji EU da šef jedne države članice iznosi zahteve pod kojim ta zemlja pristaje da nastavi život u zajednici sa sjedištem u Briselu.


(Politika, Bi-Bi-Si, Gardijan, EUObzerver)