latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:02 | Autor: RTS

Pentagon: Možete pucati na sumnjive novinare

Nova američka pravila, ili "Instrukcije Ministarstva odbrane o pravilima vođenja rata“ dozvoljavaju vojnicima SAD da pucaju na novinare, pošto "teroristi mogu da budu i novinari", piše Vašington tajms.
Američki marinci (Foto: Wakil Kohsar) - Foto: AFP
Američki marinci (Foto: Wakil Kohsar)Foto: AFP

- Suštinski, novinari su civili. Ipak, novinari mogu da budu i pripadnici oružanih snaga, osobe sa dozvolom da prate oružane snage, ili nepovlašteni učesnici rata - navodi se u novim pravilima službe.

- "Nepovlašteni učesnik rata" je novi termin u rječniku Pentagona, koji je istoriju poslao "nelegalne neprijatljske borce", odnosno pripadnike Al Kaide i njoj sličnih grupa u eri mlađeg DŽordža Buša.

Kako navodi Vašington tajms, "nepovlašteni učesnici rata", u slučaju zarobljavanja, mogu očekivati tretman kakav dobijaju teroristi i za njih ne važe pravila koja proističu iz Ženevske konvencije.

Suočeni s ozbiljnim kritikama na račun ovog dokumenta, pristalice Pentagonovog novog pristupa tvrde da "instrukcije" oslikavaju mutno stanje kakvo danas vlada u medijima, odnosno činjenicu da su radikalni islamisti pokrenuli niz medijskih servisa, kao i da su u prošlosti, predstavljajući se kao novinari, počinili najmanje jedno ubistvo.

Kontroverzu je pokušao da objasni portparol Pentagona, potpukovnik DŽozef Soers, koji je rekao da "u nekim slučajevima, ljudi koji obavljaju novinarski posao mogu biti pripadnici oružanih snaga, prije nego civili".

- Činjenica da je neka osoba novinar je ne sprečava da bude i nepovlašteni učesnik rata - rekao je portparol Pentagona.

Stručnjak za Bliski istok Majkl Rubin rekao je da nova pravila predstavljaju priznanje da se ne ponašaju svi prema pravilima, prema kojima se vladaju Amerikanci.

- Kao što Hamas koristi škole UN kao skladišta oružja ili kao što Iran koristi humanitarce za špijunažu, mnoge terorističke grupe koriste novinare. Svako može da se predstavi kao novinar. Ni jedan američki vojnik ne bi trebao da bude ubijen, jer su mu političari rekli da vjeruje na riječ stranom novinaru - rekao je Rubin.