latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:49 | Autor: TANЈUG

Preminuo Јevgenij Primakov

Јevgenij Primakov, sovjetski i ruski državnik, preminuo je u 85. godini života. Primakov će u knjizi istorije ruske politike ostati upamćen kao izuzetno poštovana figura, naučnik i izvanredan državnik.
Јevgenij Primakov (Foto: Jan Handrejch/Právo) -
Јevgenij Primakov (Foto: Jan Handrejch/Právo)

Zvanični Kremlj, na čelu sa Vladimirom Putinom, izrazio je najdublje saučešće zbog smrti bivšeg premijera.

Primakov je bio šef ruske diplomatgije od januara 1996. do septembra 1998. kada je postao premijer Rusije. Na čelu ruske vlade je bio do maja 1999. godine.

Bio je u predsjedičkom savjetu Mihaila Gorbačova 1990. i 1991. Takođe je imao i visoku poziciju u KGB, a poslije formiranja Ruske Federacije bio je direktor Spoljne obavještajne službe SVR od 1991. do 1996. godine.

Primakov je rođen 1929. u Kijevu odakle se njegova porodica preselila u Tbilisi (Gruzija) gdje je proveo djetinjstvo. Diplomirao je na moskovskom državnom univerzitetu.

Karijeru je počeo kao novinar, prošavši put od izvještača Državnog radija i televizije do komentatora u listu Pravda. Šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka, u vrijeme arapsko-izraelskog sukoba na Bliskom istoku, radio je kao dopisnik iz ratom zahvaćenog područja. U to doba svoju sudbinu tijesno je povezao sa naukom.

Pošto je doktorirao iz oblasti ekonomskih nauka, s dobrim znanjem engleskog i arapskog jezika, postao je dopisni, a potom i redovni član Akademije nauka, zatim stupio na čelo Instituta za orijentalistiku i Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose. Krajem 80-tih aktivno se uključio u politiku.

U vrijeme vladavine Mihaila Gorbačova, bio je član najviših državnih institucija. Tokom vladavine Borisa Јeljcina bio je na čelu ruske Spoljne obaveštajne službe, zatim na čelu Ministarstva inostranih poslova.

Od septembra 1998. do maja 1999. obavljao je funkciju premijera Ruske Federacije. Početkom novembra 2004. svjedočio je pred Haškim tribunalom u korist odbrane Slobodana Miloševića.