latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:58 | Autor: TANЈUG

Podravka gradi pogon u Tanzaniji

Koprivnička Podravka priprema se za istorijsku dokapitalizaciju kojom namjerava da prikupi pola milijarde kuna (65,8 miliona evra) izdavanjem 1,7 miliona novih dionica.
Podravka, Koprivnica (Foto: intel-trade.hr) -
Podravka, Koprivnica (Foto: intel-trade.hr)

Zbog te mega finansijske operacije Podravka je na Zagrebačkoj berzi objavila detaljan izvještaj o aktuelnom poslovanju u kojem, između ostalog, navodi da će prikupljeni novac upotrijebiti za kupovinu slovenačke prehrambene kompanije Žito, ali i za izgradnju fabrike u Tanzaniji, prenosi regionalni portal Seebiz.

Izgradnja pogona u toj afričkoj državi predstavlja manju ali, kako se navodi, interesantnu investiciju, čiji se završetak očekuje krajem 2015. odnosno početkom 2016. godine.

Investicija se odnosi na izgradnju građevinskog objekta i kupovinu tehnološke i ostale opreme, što će omogućiti širenje proizvodnih kapaciteta u kategoriji jela i dodataka jelima, i ulazak na nova tržišta zemalja Afrike.

Ulaganje u iznosu od 26 miliona kuna (3,4 miliona evra) Podravka namjerava da finansira kombinacijom vlastitih sredstava i kredita, precizira se u izvještaju.