latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:00 | Autor: SRNA

Priština- Opozicija protiv Specijalnog suda

Predstavnik opozicionog albanskog radikalnog pokreta Samoopredjeljenje Redžep Selimi optužio je danas međunarodne zvaničnike da su Kosovo uvrstili u spisak "zemalja" čiji su temelji zasnovani na zločinu, genocidu, etničkom čišćenju i kriminalu.
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv) -
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv)

Tokom rasprave u Skupštini samoproglašenog Kosova o formiranju posebnog suda za zločine OVK, Selimi je rekao da će se Kosovo suočiti sa teškim posljedicama, uključujući i dovođenje u pitanje nezavisnosti, ukoliko i jedan pripadnik OVK bude osuđen.

On je optužio bivšeg izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija da je "srpski plaćenik", te naveo da su nalazi šefa tima Euleksa za istragu ratnih zločina nad Srbima na Kosovu Klinta Vilijamsona unaprijed osmišljeni u Beogradu.

Selimi kaže da su kosovski lideri postali slijepi poslušnici bivših zapadnih saveznika.

Opozicioni poslanici ocijenili su da bi formiranjem specijalnog suda bio potvrđen stav Srbije da je OVK teroristička organizacija i da su njeni pripadnici izvršili etničko čišćenje Srba i počinili genocid nad nealbancima.

Oni ističu da bi se poslanici, ukoliko bi prihvatili odluku o formiranju ovog suda, saglasili sa navodima Martija i rezultatima istrage Vilijamsona da je na Kosmetu počinjen ratni zločin nad Srbima i nelabancima i da su se vođe OVK bavile organizovanim kriminalom i trgovinom ljudskim organima, odnosno da je počinjen zločin protiv čovječnosti.

Poslanicima je pred početak zasjedanja dostavljen Prijedlog odluke o formiranju specijalnog suda u kome se navodi da će organi suda biti sudska vijeća, sekretarijat i tužilaštvo, koji će se baviti zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima.

Zločini protiv čovječnosti, prema prijedlogu, obuhvataju radnje preduzete kao dio šireg ili sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, kao što su ubistvo, istrebljenje, porobljavanje, deportacija, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija, prisilna trudnoća i svaki drugi oblik seksualnog nasilja.

Osim ovih, u prijedlogu odluke je precizirano da zločini obuhvataju i progon po političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, kao i prisilni nestanak lica.

Ratni zločini za koje će odgovarati bivše vođe i članovi OVK su namjerno ubijanje, mučenje ili nečovječno postupanje, uključujući i biološke eksperimente, obimna razaranja i prisvajanje imovine, koje se ne može opravdati vojnom potrebom, nezakonito protjerivanje, uzimanje talaca, kao i ostali oblici tih zločina shodno međunarodnom pravu.

Sva sudska vijeća činiće stranci, a najteža kazna koju ovaj sud može da izrekne je doživotna robija, dok će se blaže kazne kretati u rasponu od pet do 40 godina zatvora.

Predviđeno je da osuđenici kazne izdržavaju u zemlji koju odredi predsjednik sudskog vijeća. To će biti neka od zemalja koje sa sudom potpišu memorandum o prihvatanju osuđenih lica.

Dokumenta, spisi i arhiva specijalnog suda, sekretarijata i tužilaštva neće se smatrati javnim dokumentima Kosova, a vijeća i tužilaštva će raspolagati sa oko 300.000 dolara godišnje.