latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:07 | Autor: RTRS

Vlade Srpske i Srbije: Zajednički Dan sjećanja na stradale Srbe - 5. avgust (VIDEO)

U Palati Srbije, u Beogradu, održana je konferencija za novinare nakon zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije i potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.
Sastanak zvaničnika Srpske i Srbije - Foto: RTRS
Sastanak zvaničnika Srpske i SrbijeFoto: RTRS

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić je ponovio da će Srbija uvijek, osim politički, i ekonomski pomoći Srpskoj.

Vučić je rekao da su Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske donijele odluku da zajednički obilježavaju 5. avgust kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe. On je konferenciji za novinare poslije zajedničke sjednice dvije vlade rekao da će se taj dan obilježavati zajednički, kao što će, između ostalog, biti obilježen i Vidovdan.

On je takođe ukazao da dvije vlade, kao i Srbija i RS, imaju dobru, uspešnu saradnju i smatra da će ona biti i još bolja.

Sljedeću zajedničku sjednicu najavio je za oktobar, nakon što počnu "stvarni radovi" na mostu Bratunac - Ljubovija.

Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da je razgovarao sa predsjednicima Srbije i Republike Srpske, Tomislavom Nikolićem i Miloradom Dodikom o eventualnom odlasku u Srebrenicu i najavio da će odluku o tome donijeti u skladu sa interesima vlade i srpskog naroda.

"Razumije se da ću o tome još razgovarati sa predsjednicima Nikolićem i Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović'', rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smatra da je prijateljstvo između srpskog i bošnjačkog naroda od velikog interesa za oba naroda i da u to treba investirati u budućnosti. ''Pri tome se podrazumijeva da nikada i nijednog trenutka nećemo da pogazimo naše nacionalne interese'', rekao je Vučić.

Premijerka Srpske, Željka Cvijanović istakla je da je zadovoljna dogovorenom saradnjom u oblasti investiranja u infrastrukturu, posebno Podrinja i 25 opština Srpske i Srbije.

Izrazivši zahvalost za podršku Vladi Srbije, premijerka je zatražila od srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da uvrsti na dnevni red naredne sjednice tog tijela rezoluciju o Srebrenici, kako bi se Predsedništvo BiH izjasnilo o tom dokumentu.

Željka Cvijanović

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić pozvao je presjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, da zakaže sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se zauzeo stav o britanskoj Rezoluciji o Srebrenici jer je ona suprotna srpskim interesima.

Nikolić je istakao da je situacija u regionu veoma složena, konstatujući da su napadi sve učestaliji kako je Srbija bliža Evropskoj uniji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nivo odnosa Srbije i Republike Srpske nikad nije bio na tako iskrenom i na tako visokom nivou i zahvalio se Srbiji na obećanoj pomoći.

Dodik je ocijenio prijedlog rezolucije o Srebrenici kao nepristojnu ponudu koju treba odbiti jer, kako je istakao, ne doprinosi pomirenju, ali i dodao da nema dovoljno dokaza da je tamo počinjen genocid.

Predsjednik Srpske je rekao da podržava stavove Vlade Srbije o rezoluciju, navodeći da je smatra antisrpskom i "dijelom kontinuiteta loših namera Velike Britanije prema srpskom narodu".

"Nema dovoljno dokaza da je tamo počinjen genocid", rekao je Dodik poslije zajedničke sjednice dvije vlade u Beogradu.

"Odbijamo je kao nepotrebnu, kao onu koja može samo da unosi više problema u BiH nego što može da donese ono što je svima potrebno, a to je pomirenje", naveo je Dodik i dodao da prijedlog rezolucije ugrožava stabilnost BiH, kao i dostignuti stepen mira i pomirenja. "I zato ne može da bude podržana", zaključio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao i da britanska rezolucija o Srebrenici neće biti na dnevnom redu na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 7. jula na osnovu onoga što je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Na pitanje da prokomentariše pisanje medija o tome kako je rekao da rezolucija neće biti na dnevnom redu, Dodik je rekao: "Vi (mediji) volite da dodajete. Јa nisam u Savketu bezbkednosti i ne odlučujem o tome, samo sam prenio ono što je rekao Lavrov - da 7. jula nije predviđeno da bilo kakva rezolucija bude na dnevnom redu, već samo minut ćutanja za žrtve ratova u periodu od 1991-1995", istakao je Dodik.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Prethodno su se predsjednici Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, kao i premijeri Aleksandar Vučić i Željka Cvijanović sastali u Palati Srbija. Kako prenosi Tanjug, na tom sastanku je trebalo da, između ostalog, zvaničnici razgovaraju i o Srebrenici i o "slučaju" Nasera Orića.

Prethodna zajednička sjednica dvije vlade održana je septembra prošle godine, kada je konstatovano da je postugnut napredak u saradnji u svim oblastima. Tada je dogovoreno i formiranje Koordinacionog tijela čiji je zadatak zajednički razvoj poljoprivredno-prehrambene i industrijske proizvodnje.