latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:26 | Autor: SRNA

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge

Šef Odsjeka za drogu u Odjeljenju za organizovani kriminalitet i drogu u CЈB Banjaluka Zoran Ćetković rekao je danas da su najveći problemi u borbi protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge to što je riječ o specifičnim krivičnim djelima, čiji je trag teško pronaći.
Banja Luka - Međunarodni dan borbe protiv droga - Foto: SRNA
Banja Luka - Međunarodni dan borbe protiv drogaFoto: SRNA

On je povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge naglasio da je drogu veoma teško pronaći, kao i da je teško otkriti izvršioce i dokazati njihovu krivicu, budući da je skupljanje i dokumentovanje dokaza dug i komplikovan proces.

- Da djeca ne bi pala pod uticaj droge najbolje im možemo pomoći tako što ćemo "živjeti" sa njima, obratiti pažnju na promjene njihovog ponašanja, te otkriti uzroke tih promjena - rekao je Ćetković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da mladi najčešće drogu počnu da konzumiraju iz radoznalosti, u krugu prijatelja, ali da to kasnije uzme maha.

- Prema djeci se treba postaviti prijateljski kako bi stekli povjerenje i razumijevanje. Možemo im pomoći jedino ako ih ne krivimo - rekao je Ćetković.

On je rekao da policijski službenici CЈB Banjaluka kontinuirano rade na prevenciji i upoznavanju djece školskog uzrasta o štetnosti droga kroz predavanja koja se održavaju tokom školske godine.

Prema njegovim riječima, pripadnici Centra će i u narednom periodu nastaviti i sa represivnim mjerama i aktivnostima radi sprečavanja većeg broja djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

- Veoma značajna je i podrška građana koji nam svojim informacijama značajno mogu pomoći, ali i uticajem na svoju djecu i prijatelje da prijave takva djela i da se ne upuštaju u njih - poručio je Ćetković.

On je dodao da je cilj aktivnosti CЈB Banjaluka, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, da se građanima skrene pažnja i da se informišu o tome šta se podrazumijeva pod drogom, koje su vrste i kako se ona počinje koristiti, te kako prepoznati dijete koje koristi drogu.

Podjelom promotivnog materijala i upoznavanjem građana sa preventivnim aktivnostima borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge CЈB Banjaluka danas je pod parolom "Ispravna odluka čini razliku – izaberi prave prijatelje" obilježio 26. jun - Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.