latinica  ћирилица
26/06/2015 |  15:24 | Autor: SRNA

Eskin: Dvostruki aršini Vašingtona

Izraelski politički analitičar Avigdor Eskin ističe da su SAD licemjerne po pitanju špijunaže, jer drastično kažnjavaju osumnjičene na svojoj teritoriji, a same špijuniraju koga god stignu.
SAD (ilustracija) -
SAD (ilustracija)

Eksin ukazuje na najnoviji slučaj američkog špijuniranja francuskih lidera i ističe da se za obavještajni rad protiv američkih interesa dobija drastična kazna.

On podsjeća na slučaj DŽonatana Polarda iz 1985. godine, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog davanja kalsifikovanih, odnosno povjerljivih informacija Izraelu, koji važi za prijateljsku zemlju.

Vašington je tada optužio Izrael da je te dokumente proslijedio Јužnoafričkoj Republici te da su ih na kraju "pokupili" sovjetski obavještajci.

Eskin podsjeća da je nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton obećao da će se založiti za Polarda, ali nikada ništa nije učinjeno po tom pitanju - navode portali.

- To je tipično za Amerikance. Oni brutalno špijuniraju koga god mogu, ali šalju na doživotnu robiju onoga ko njih špijunira - navodi izraelski analitičar.

On ne vjeruje da će zvanični Pariz učiniti bilo šta nakon najnovijeg dokaza da su američke obavještajne službe godinama prisluškivale tri francuska predsjednika.

- Francuzi će malo galamiti, a onda će se sve smiriti i neće biti jačih protesta - navodi Eskin.

On zaključuje da i ostale zemlje mogu biti sigurne da ih SAD prate.