latinica  ћирилица
26/06/2015 |  16:01 | Autor: TANЈUG

EU: Ujedinjeni protiv terorizma

Visoki funkcioneri Evropske unije izrazili su danas ogorčenje zbog terorističkih napada u Tunisu, Kuvajtu i Francuskoj i obećali da će se Evropa jedinstveno suprotstaviti teroristima.

- Ovi napadi pokazuju da samo svi mete, Arapi, Evropljani, muslimani i nemuslimani - rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini na kraju današnjeg samita evropskih lidera u Briselu.

Ona je kazala da su istovremenim napadima u tri zemlje na dva kontinenta teroristi postigli efekat suprotan od onog koji su očekivali.

- Umjesto da nas podijele, oni nas ovakvim napadima ujedinjuju - rekla je ona i dodala da je već razgovarala o tome sa arapskim liderima.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je, obraćajući se novinarima nakon samita, takođe oštro osudio napade i izrazio saučešće žrtvama i njihovim najdražima.

Najmanje 19 osoba, uglavnom stranih turista, ubijeno je danas u ljetovalištu Sus u Tunisu, a napad se pripisuje islamističkim ekstremistima.

Za sada se još ne zna broj žrtava bombaškog napada na džamiju u Kuvajtu koji je danas izvela takozvana Islamska država, dok je u napadu zasad nepoznatih terorista na hemijsku fabriku kod francuskog grada Grenobla jednom radniku odsječena glava.