latinica  ћирилица
26/06/2015 |  20:10 | Autor: SRNA

Mogerini: EU posvećena iskorjenjivanju prakse mučenja

Evropska unija snažno je posvećena sprečavanju i iskorjenjivanju prakse mučenja i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih vrsta kažnjavanja koje međunarodno pravo u potpunosti zabranjuje, izjavila je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini povodom obilježavanja 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.
Federika Mogerini - Foto: TANЈUG
Federika MogeriniFoto: TANЈUG

- Danas smo u mislima sa ljudima širom svijeta koji su i dalje žrtve zastrašujuće prakse mučenja - navela je Mogerinijeva u saopštenju.

Mogerinijeva je izrazila podršku EU inicijativi za Konvenciju protiv torture, kao i zalaganju za globalno ratifikovanje i primjenu te konvencije od 2024. godine.

- Daćemo sve od sebe da doprinesemo ostvarivanju tog cilja - navela je Mogerinijeva u saopštenju.

EU je zahvaljujući Evropskom instrumentu za demokratiju i ljudska prava jedan od najvećih donatora u toj oblasti i finansira niz aktivnosti kako bi se spriječila tortura, povećala odgovornost, vodila borba protiv nekažnjavanja i rehabilitovale žrtve torture, istakla je Mogerinijeva.

Navodi se da EU u saradnji sa civilnim društvom podržava kampanje za veću informisanost i za razvoj mehanizama za sprečavanje i nadzor, kao i rehabilitacionih centara u kojima se žrtvama i njihovim porodicama pomaže da se vrate normalnom životu.

- Iskorjenjivanje torture zahtijeva političku volju, zajedničke napore i timski rad na globalnom nivou. EU je oduvijek bila i ubuduće će biti na prvoj liniji fronta tih napora - naglasila je Mogerinijeva.