latinica  ћирилица
27/06/2015 |  09:39 | Autor: TANЈUG

Pusić: Proslava godišnjice Oluje nije slavlje stradanja ljudi

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je juče da su u završnici rata u Hrvatskoj stradali mnogi Srbi iz Hrvatske, ali da proslava godišnjice "Oluje" nije slavljenje stradanja ljudi, nego dana kad je, kako je rekla, konačno poražena zločinačka politika Slobodana Miloševića.
Vesna Pusić - Foto: SRNA
Vesna PusićFoto: SRNA

Ministarka je to izjavila reagujući na odluku Vlade Srbije da 5. avgust počne da obilježava kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe, kao što se obilježava Vidovdan i Dan proboja logoraša iz ustaškog logora Јasenovac.

- Niko ne slavi stradanje ljudi čega je bilo u završetku svih ratova, pa tako i ovog. Sve nevine žrtve ratova na teritoriji bivše Јugoslavije, koje je sve redom započela politika Slobodana Miloševića, zaslužuju žaljenje, saučešće i poštovanje, ali zločinačka Miloševićeva politika koja je počela rat 5. avgusta 1995. u Hrvatskoj je definitivno poražena i okončana - rekla je Pusićeva.

Prema njenim riječima, činjenica je da su u završnici rata, koji je Milošević vodio u Hrvatskoj, stradali i mnogi Srbi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Žrtve su, nažalost, sastavni dio svakog rata - navodi se u izjavi i ponavlja da je taj rat počela tadašnja Srbija.

Ona smatra da bi svi trebalo da poštuju činjenicu da je Hrvatska 5. avgusta 1995. ponovo ujedinjena nakon, kako je rekla, višegodišnje okupacije i da je to dan kada je Hrvatska ponovno ujedinila svoju teritoriju.