latinica  ћирилица
28/06/2015 |  09:14 | Autor: TANЈUG

Јoksimović: Do kraja godine otvaranje poglavlja 23 i 24

Ministarka bez portfelja Srbije zadužena za evropske integracije Јadranka Јoksimović očekuje da bi do kraja godine trebalo da budu otvorena poglavlja 23 i 24 za početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

- Očekujem da će do sredine jula biti dovršeni akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 i da ćemo već u septembru ući u postupak da bi do kraja godine ta poglavlja bila i otvorena - izjavila je Јoksimovićeva.

Ona je dodala da je bila "iznenađena i zabrinuta" zbog najave mađarskog premijera Viktora Orbana da podigne žičanu ogradu na granici prema Srbiji radi sprečevanja ulaska ilegalnih migranata u tu zemlju.

- Evropskim institucijama prenijela sam stav da Srbija neće posezati za mehanizmima zaustavljanja ilegalnih migranata, poput oni koje je najavio Orban. Naprotiv, Srbija u Akcionom planu za poglavlje 24 predviđa povećanje kapaciteta za smještaj, efikasniju proceduru odlučivanja po zahtjevima za azil, adekvatnu zdravstvenu njegu i visok nivo zaštite ljudskih prava ilegalnih migranata - rekla je Јoksimovićeva.

Ona je u Briselu razgovarala sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije o pristupanju Srbije EU, kao i najavama Mađarske da će podići žičani zid radi sprečavanja ulaska ilegalnih migranata.