latinica  ћирилица
28/06/2015 |  09:20 | Autor: Agencije

Pojavio se novi Asanž?

Američke i evropske bezbjednosne agencije istražuju mogućnost da iza najnovijih Vikiliks depeša o NSA priksluškivanju visokih francuskih zvaničnika, među kojima su tri predsjednika, stoji novi zviždač.

SAD prisluškivale su posljednja tri francuska predsjednika - Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg lidera Fransoa Olanda, prenijeli su francuski mediji, pozivajući se na podatke Vikiliksa.

Međutim, iako je najpoznatiji NSA zviždač Edvard Snouden do sada na hiljade tajnih dosijea proslijedio svjetskim medijima, američke i evropske bezbjednosne službe sumnjaju da ovoga puta najnoviji dokazi i ilegalnim aktivnostima američke vlade nisu stigli od njega.

Istraga o potencijalnom novom zviždaču koji radi za Vikiliks je pokrenuta, iako još nema konkretnih dokaza o njegovom postojanju.

Povodom najnovijih otkrivenih dokumenata, osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž izjavio je da francuski građani imaju pravo da znaju da je njihova vlada bila "predmet nadzora navodnih saveznika" i obećao "još blagovremenih i važnih informacija".