latinica  ћирилица
28/06/2015 |  10:24 | Autor: TANЈUG

Kuvajt- Uhapšeno sedam osoba, napadač Saudijac

U Kuvajtu je tokom noći uhapšeno sedam osoba među kojima vozač koji je prevezao bombaša-samoubicu do šiiste džamije Al Imam al Sadek u centru grada, kada je ubijeno 26 ljudi i 227 ranjeno, objavila je državna novinska agencija KUNA.
Kuvajt: Napad na džamiju - Foto: Beta/AP
Kuvajt: Napad na džamijuFoto: Beta/AP

Kuvajtsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je uhapšen Abdul-Rahman Sabah Aidan Saud, vozač japanskog automobila koji je napustio džamiju odmah poslije jučerašnjeg bombaškog napada. U saopštenju se dodaje da je vozač bio ilegalni stanovnik Kuvajta i da je rođen 1989. godine.

Uhapšen je i sin vlasnika kuće u kojoj se bombaš-samoubica krio i radi se o kuvajtskom državljaninu koji je pristalica "fundamentalističke i devijantne ideologije", navodi lokalna agencija.

Grupa koja se povezuje sa ID u Saudijskoj Arabiji i koja sebe naziva Nadžd pokrajina saopštila je da je ekstremista Abu Sulejman al Muvahid izveo napad na džamiju.

Napadač je bio Saudijac

Ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo je napadača kao Fahda Sulimana Abdul-Muhsena al Kaba. On je doputovao u Kuvajt avionom u petak, 26. juna, samo nekoliko časova prije nego što je aktivirao eksploziv u džamiji i izvršio najteži napad u ovoj zemlji.

DŽihadisti Islamske država preuzeli su odgovornost za samoubilački bombaški napad na 2.000 vjernika koliko ih je bilo u petak u džamiji Al-Sadek. To je bio jedan od tri napada koje su u petak izvršili islamisti na tri kontinenta.

Šiiti čine 15 do 30 odsto stanovništva Kuvajta, koji je većinska sunitska zemlja. Zvaničnici kažu da je cilj eksplozije bio da se izazove razdor između ovih vjerskih zajednica.