latinica  ћирилица
28/06/2015 |  10:46 | Autor: SRNA

Bauer: Nije bilo namjere Srpske da uništi muslimane kao etničku grupu

U Srebrenici se dogodilo masovno ubistvo, a ne genocid i nema mogućnosti da se dokaže da li je bilo namjere Republike Srpske da uništi muslimane - Bošnjake kao etničku grupu, rekao je Јehuda Bauer, jedan od vodećih stručnjaka za pitanje genocida i akademski savjetnik Memorijalnog centra holokausta Јad Vašem.

- Možete da raspravljate da li je ubijanje nekoliko hiljada muškaraca u Srebrenici bila akcija sa namjerom da se uništi ljudska grupa djelimično, ne u cijelosti, svakako. Međutim, šta je to djelimično, to je problematično pitanje - rekao je Bauer.

On je za list Politika rekao, da lično ne bi bio na strani onih koji Srebrenicu definišu kao genocid.

- Mislim da nema mogućnosti da se dokaže da li je bilo namjere Republike Srpske da uništi muslimane Bošnjake kao etničku grupu - rekao je Bauer.

On kaže da, ako je i bilo takve namjere, ona zasigurno nigdje nije zapisana u dokumentima.

- Srebrenica nije bila jedino masovno ubistvo u građanskom ratu devedesetih godina na vašim prostorima. Bilo je masovnih ubistava na svim stranama - rekao je Bauer.

Profesor Јehuda Bauer akademski je savjetnik Centra Јad Vašema i profesor istorije i studija holokausta na Avraham Harman institutu savremenog jevrejstva na Hebrejskom univerzitetu u Јerusalimu.

Smatraju ga i jednim od vodećih stručnjaka za genocid - bio je savjetnik švedske vlade pri Međunarodnom forumu za prevenciju genocida.