latinica  ћирилица
28/06/2015 |  10:51 | Autor: Agencije

Knajsl: Napad Rizvanovića okarakterisati kao terorizam

Opasnost od daljih terorističkih napada tokom Ramazana je velika, ocjenjuje ekspert za Bliski istok Karin Knajsl poslije terorističkih akcija u Tunisu, Francuskoj i Kuvajtu.
Karin Knajsl - Foto: nezavisne novine
Karin KnajslFoto: nezavisne novine

- Ramazan zasigurno nije mjesec primirja. Tokom islamskog posta se naglašava sopstvena snaga - naglasila je ona za bečki Kronen cajtung.

Knajsl je podsjetila da je u Iraku od 2005. bilo krvavih napada tokom Ramazana, uvijek poslije jasnih poziva hodža.

Opasnost po Evropu, prema njenim riječima, je velika.

- Suočeni smo, kao kod nedavnog ubistva u Francuskoj, sa neprijateljem iz sopstvenih redova. Oni nisu radikalni samo zato što su se priključili terorističkoj organizaciji, već zato što su sami napravili svoj fanatizam - objasnila je Knajsl.

S tim u vezi je ukazala da je jako teško napraviti profil zločinca, kao i kako odlučiti da li se radi o slučaju za psihijatriju ili teroristi.

Knajsl je dodala da bi i Alen Rizvanović, koji je svojim džipom usmrtio tri lica i povrijedio 34 osobe u centru Graca, mogao biti takav "usamljeni vuk".

- Dodatni napad nožem me je uznemirio. Prošle godine, 20. septembra je Islamska država u jednom saopštenju na više jezika naredila da se izvrše napadi nožem ili kolima - ukazala je ona podsjećajući da su takvi napadi već izvršeni u Kadani, Izraelu, Francuskoj.

Prema njenom mišljenju, djelo Rizvanovića treba okarakterisati kao teroristički napad.

- Ne uviđam zašto bi napadač u Gracu djelovao u afektu tri nedjelje nakon bračne svađe - istakla je i dodala da je čudno što je policija sat i po nakon zločina kao motiv navela "psihozu".

Dalje je kazala da treba računati sa daljim napadima u Francuskoj, ističući da se sada osjeća geografska i politička blizina Evrope Bliskom Istoku.

SAD se povlače, a Evropi ostaju negativne posljedice, komentarisala je Knajsl, koja poziva građane da budu obazriviji.