latinica  ћирилица
28/06/2015 |  11:08 | Autor: Agencije

Huper: Destabilizacija Kosova ako ne bude Specijalnog suda

Ekspert za balkanska pitanja DŽejms Huper ocijenio je da neuspjeh usvajanja zakona o specijalnom sudu za ratne zločine OVK nanosi tešku štetu bilateralnim odnosima Kosova i SAD i da je put Kosova ka evroatlantskim integracijama ugrožen tim neuspjelim glasanjem, ali i da još nije kasno da se odluka promijeni.
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv) -
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv)

Huper, koji je rukovodilac Grupe za međunarodno javno pravo i politiku, rekao je u intervjuu za Glas Amerike da se ipak nada da će se naći načina da poslanici ponovo glasaju pošto će u suprotnom, po njegovoj procjeni, početi destabilizacija Kosova.

- To je bila jedna od najznačajnijih odluka koju je trebalo da donesu još od završetka rata 1999. Ova odluka je predstavljala korak nazad i stvarno sam se iznenadio da uprkos svim ohrabrenjima koje su SAD dale Kosovu za donošenje te odluke, za koju je svako u Vašingtonu shvatao koliko je teška, skupština nije uspjela da obezbijedi neophodnu dvotrećinsku većinu - rekao je on.

Huper je dodao da je uvjeren da nije kasno da se ta odluka promijeni i da to ne treba da bude posljednje glasanje i konačna riječ građana Kosova izrečena preko poslanika.

Na pitanje kakve bi mogle da budu posljedice, ne samo po bilateralne odnose sa Vašingtonom, nego i s evropskim prestonicama koje su podržale Kosovo, ali i na njegovu budućnost, Huper je odgovorio da bi se to posebno odnosilo na odnose sa Njemačkom koja je, kako je ukazao, činila ozbiljne i stalne napore da posreduje u uspostavljanju boljih odnosa Beograda i Prištine.

On takođe smatra da bi bilo "daleko teže za prijatelje Kosova u Kongresu da ga podržavaju podjednako snažno kao u prošlosti".

- Ali, u Evropi bi ta odluka nanijela štetu pokušaju približavanja Kosova Evropskoj uniji i stvaranju puta ka učlanjenju. To je takođe korak nazad u pokušajima Kosova da uđe u NATO za šta smatram da je od kritičnog značaja. Zbog toga mislim da bi zbog odnosa Kosova sa SAD i s Evropom, zbog njegove budućnosti u NATO i EU bilo neophodno da se organizuje još jedno glasanje i da se usvoji zakon - naglasio je on.