latinica  ћирилица
28/06/2015 |  12:52 | Autor: SRNA

Banjaluka- Sačuvati uspomenu na poginule borce (FOTO)

U banjalučkim mjesnim zajednicama Verići, Potkozarje, Dragočaj, Krmine, Kuljani i Obilićevo danas je, povodom krsne slave Vojske Republike Srpske – Vidovdana, služen parastos za poginule i nestale borce Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Banja Luka - Spomen-česma Obilićevo - Foto: SRNA
Banja Luka - Spomen-česma ObilićevoFoto: SRNA

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Banjaluka Predrag Knežević istakao je da je moralna obaveza ove organizacije da otrgne od zaborava uspomenu na poginule borce, te da okuplja njihove porodice i saborce.

- Sa područja Banjaluke je u temelje Republike Srpske živote ugradilo više od 2.000 boraca. Tačan podatak nemamo, jer je mnogo Banjalučana u raznim jedinicama učestvovalo u borbama diljem Republike Srpske - rekao je Knežević, nakon polaganja vijenaca na spomen-česmu i služenja parastosa u Obilićevu.

On je naveo da Boračka organizacija grada Banjaluka okuplja više od 25.000 članova, boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Spomen soba poginulim borcima VRS (FOTO:SRNA)

U ime grada Banjaluka, vijenac je položio i odao počast poginulim borcima u MZ Obilićevo načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Milenko Vučeta. On je rekao da grad Banjaluka u kontinuitetu radi na poboljšanju života boračke populacije.

- To se posebno odnosi na pitanje stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca - rekao je Vučeta, podsjetivši da je pri kraju izgradnja dvije stambene zgrade u naselju Ada u koje bi do kraja godine trebalo da budu useljene 142 porodice.

Naveo je da na području Banjaluke ima veliki broj porodica poginulih boraca koje nisu riješile stambeno pitanje, dodajući da je grad u proteklom periodu doprinio rješavanju ovog problema tako što je obezbijedio 414 stanova. Očekuje da će do kraja godine biti objavljen novi javni poziv za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije.