latinica  ћирилица
28/06/2015 |  14:07 | Autor: SRNA

K. Dubica - Obilježena krsna slava Vojske RS (FOTO i VIDEO)

U Manastiru Moštanica kod Kozarske Dubice danas je služena liturgija i parastos za sve stradale srpske vojnike od Kosovskog boja do danas, te slavski obred povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.
Dubica: Vidovdan - Foto: SRNA
Dubica: VidovdanFoto: SRNA

Obilježavanje Vidovdana kao krsne slave VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH dokazuje da Vojska RS nije otišla u istoriju, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju. Ona je živa, među nama i u nama, jer je odraz i simbol slobode, koja je i danas naš osnovni cilj i težnja - izjavio je Dodik na obilježavanju krsne slave Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, koja je pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske obilježena kod Manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici.

Dodik je naglasio da je VRS baštinila najbolje slobodarske vrijednosti srpskog naroda, te ratovala u skladu sa međunarodnim konvencijama, očuvala slobodu i teritoriju Srpske i stvorila uslove za politički dogovor.

- Proslavljaući ovu krsnu slavu, mi se i danas sjećamo svih boraca Vojske RS, njenih komadanata, žrtava koje su pale i vojnika koji su poginuli časno braneći slobodu srpskog naroda i želje da Republika Srpska bude što jača i samostalnija - rekao je Dodik.

On je istakao da svi pokušaji da se u međuvremenu Vojsci RS pripišu neke druge vrijednosti koje su vezane za negativnu stranu rata, zločine i neke druge stvari, govore o želji da se "ta čista strana srpskog naroda i VRS, na neki način okaljaju i da se samo srpski narod okarakteriše kao zločinački".

Dodik je naglasio da su zločin u ratu činili pojedinci i pojedine jedinice, ali ne VRS, te da srpski narod u BiH u tom smislu ne može odustati od istine.

Obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske RS (FOTO:SRNA)

Liturgiji i slavskom obredu koji je služio vladika bihaćko-petrovački Atanasije, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Episkop bihaćko-petrovački Atanasije rekao je da Kosovski boj traje i u današnjem vremenu, ali da se vodi na intelektualnom i pravnom planu.

- Kosovski boj vodi se i u našem vremenu na intelektualnom i pravnom planu i tu treba uložiti mudrost i snagu - rekao je vladika Atanasije.

Episkop bihaćko-petrovački naglasio je da je važno primijetiti sa kojom silinom i mudrošću današnje rukovodstvo, a posebno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik brani tekovine "lazarovske borbe".

NjEGOVATI TRADICIЈU VOЈSKE REPUBLIKE SRPSKE

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljenje resursima Boris Јerinić ukazao je na značaj što je svake godine pokrovitelj obilježavanja Vidovdana - krsne slave Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. "Zato i možemo da se okupimo u ovako velikom broju.

Čestitam ljudima koji su ovdje prisutni i svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, porodicama poginulih i ratnih vojnih invalida krsnu slavu", izjavio je Јerinić.

On je podsjetio da je Vidovdan značajan datum za sve Srbe, te da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk obilježavanjem krsne slave njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske.

"Današnji datum treba da nas opredjeljuje da u budućnosti živimo u miru i štitimo interese naroda koji predstavljamo, te njegujemo tradiciju i čuvamo tekovine Vojske Republike Srpske", rekao je Јerinić.

ЈEDINSTVO I OPREDIЈELjENOST SVIЈETLIM TRADICIЈAMA PREDAKA

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadir Nedeljko Kopuz izjavio je da puk, obilježavanjem Vidovdana - svoje krsne slave, pokazuje jedinstvo i opredijeljenost ka svijetlim tradicijama predaka.
"Drago mi je da smo se okupili kod manastira Moštanica da zajedno proslavimo krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka", izjavio je Kopuz novinarima.

On je podsjetio da puk proslavljaju krsnu slavu koju je Vojska Republike Srpske počela da slavi odmah po formiranju.

STRADANjA I VAŽNI DOGAĐAЈI U SRPSKOЈ ISTORIЈI VEZANI ZA VIDOVDAN

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas da je Vidovdan simbol mnogih stradanja i važnih događaja u srpskoj istoriji.

"Prva asocijacija kada govorimo o Vidovdanu jeste Kosovska bitka kada su se knez Lazar i cijela srpska vojska žrtvovali za Srbiju i slobodu srpskog naroda", izjavio je Savčić u mjestu Knežica kod Kozarske Dubice.

On je podsjetio na brojne istorijske događaje koji su na Vidovdan odredili sudbinu srpskog naroda.

"Јedan od simbola Vidovdana jeste i proboj koridora i stvaranje kompaktne teritorije Republike Srpske, a prva generacija mladih vojnika Vojske Republike Srpske položila je zakletvu na Vidovdan 1992. godine", izjavio je Savčić.

On je dodao da je Vidovdan praznik koji u srpskom narodu ima najviše simbola, od onih pozitivnih i patriotskih do negativnih koji ukazuju na nejedinstvo koje je prisutno i danas.

Savčić je danas u mjestu Knežica, položio vijenac na spomen-obilježje stradalim vojnicima povodom obilježavanja krsne slave Vojske Republike Srpske, u organizaciji Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica.