latinica  ћирилица
28/06/2015 |  17:12 | Autor: B92

Đoković: Beker i ja ne varamo

Prvi teniser svijeta Novak Đoković demantovao je pisanje britanskog "Dejli mejla" da njegov trener Boris Beker i on "varaju".

"Postoji veza između tenisera i trenera i naravno da ima momenata kada Đoković pogleda ka svojoj loži i kada mu je potrebno uvjerenje da na terenu radi dobre stvari. Imamo naše načine na koje mu kažem da li je dobro ili loše, ali je sve na njemu", rekao je Nijemac, a "Dejli mejl" iz ove izjave "izvukao" naslov – "Đoković u centru varanja, Beker potvrdio da koristi signale".

Komunikacija između trenera i igrača, popularno nazvana "koučing", zabranjena je tokom zagrijavanja i za vrijeme mečeva na ATP turu.

"Ne smatram da varamo. Tačnije, nisam siguran da to možete baš tako da nazovete. Postoji specijalni način, da tako kažem, komunikacije. Ali, kao što sam napomenuo, to je način na koji se međusobno gledate, način na koji 'osjećate' boks sa svojim stručnim štabom, kao i način na koji oni doživljavaju sve što vi preživljavate na terenu", rekao je Đoković na konferenciji za štampu.

Pravilima nije dozvoljen ni "vizuelan ni glasovni" vid pomoći, ali bi bilo zanimljivo videti šta bi Englezi imali da napišu o načinu na koji Toni Nadal "savjetuje" svog bratanca Rafaela.

"Smatram da je to nešto što nam samo daje dodatnu sigurnost i samopouzdanje. Nije neophodno da mi kaže gdje da serviram ili na koju stranu protivnika trebam da igram, pošto se to ne događa. Kao što sam rekao, u trenutku kada pogledam ka boksu, radi se o ohrabrenju i podršci, to je ono što preovladava tim momentima. Takođe, sa svim kamerama koje su uperene prema njemu, mislim da biste do sada primjetili da li bi 'volio' da vidi kik servis, ili slajs na bekend ili forhend".

Za kraj, Novak je podvukao da smatra da je komunikacija na relaciji igrač-trener nešto što se konstatno dešava u sportu. S druge strane, na WTA turu je dozvoljeno trenerima da čak i siđu na teren kako bi svoje pulene posavjetovali.

"Ne možemo se pretvarati da se to ne događa u tenisu. Naravno, postoje situacije, i to ne samo kod igrača iz vrha, kada se to svima događa. Ovo je veoma kompetitivan sport. Sami ste na terenu, ali, naravno, postoje i određena pravila. Isto tako, postoje trenuci kada se igrač približi štabu, kako bi dobio koji savjet, tako što stavi peškir bliže ćošku gdje se nalazi njegov boks", istakao je Novak, "Mislim da je sve to u redu, dokle god postoji određena granica, ali zavisi od situacije do situacije. Na kraju, sve ovo o čemu pričamo danas zavisi najviše od sudije u stolici ili supervizora meča, na njima je da odluče da li neko krši pravila ili ne. Dokle god je to nešto što može da se toleriše, da se tako izrazim, mislim da ne bi trebalo da bude problema. Po meni je to apsolutno u redu".

Nije ovo ni prvi, a, očigledno, ni posljednji put da Britanci pokušavaju da zadaju 'nizak udarac' Novaku. Najprije su ga 'napali' poslije poraza Endija Mareja u finalu Australijan Opena početkom godine – napisavši da Đoković glumi povredu – a zatim je uslijedilo polufinale Rolan Garosa krajem maja, kada je istaknuto da je Srbin tajm-autima 'dekoncentrisao' rivala prije nego što ga je porazio.

U međuvremenu, organizatori trećeg Grend slema sezone objavili su raspored mečeva prvog dana – kada će Novak Đoković, aktuelni šampion nezvaničnog prvenstva svijeta u tenisu, uz tradicionalne počasti otvoriti program 129. Vimbldona.