latinica  ћирилица
29/06/2015 |  07:38 | Autor: RTRS

Počinje turnir svih turnira (FOTO I VIDEO)

Mladi fudbaleri Srbije popeli su se na krov svijeta, košarkašice su pokorile Stari kontinent...
Vimbldon (FOTO: worldversus.com) -
Vimbldon (FOTO: worldversus.com)

Može li Novak Đoković da nastavi sa sjajnim rezultatim srpskih sportista sporta i napravi sjajnu uvertiru pred "košarkaški septembar "?

"Ol Ingland klab" otvara svoje kapije, turnir svih turnira je pred nama, a najbolji teniser svijeta jedan je od glavnih favorita da pogigne pehar na 129. izdanju najprestižnijeg teniskog događaja na svijetu.

Očekuju nas dvije nedjelje najboljeg od bijelog sporta, 14 dana lavovske borbe na travi i trka za najvrijdnijim trofejom u teniskom svijetu, a mečeve sa londonske trave moći ćete pratiti na Televiziji Republike Srpske.

Pred nama je Vimbldon.



DVA FAVORITA SA PODЈENAKIM ŠANSAMA, FEDERER ЈURI REKORD

Na terenima "Ol Ingland klaba" počinje nezvanično svjetsko prvenstvo u tenisu, na kojem prvi reket svijeta Novak Đoković juri svoj treći trofej, Endi Marej drugi, a Rodžer Federer rekordni osmi pehar!

Srpski teniser i domaći predstvanik, dvojica su igrača sa podjenakim šansama na trećem Grend slem turniru sezone. Svakako, na Federera se uvijek mora računati kao na jednog od igrača koji može otići do kraja.

Upravo ova trojica igrača su glavni favoriti na ovogodišnjem turniru.

U redu favorita iz sjenke su i pobjednik Rolan Garosa Stan Vavrinka, te Rafael Nadal.

Ukoliko se izuzme poraz u finalu Rolan Garosa od Vavrinke, Novak igra sjajnu sezonu. Slavio je na prvom Grend slem turniru sezone Australijan openu, te podigao pehare na četiri Mastersa (Indijan Vels, Majami, Monte Karlo i Rim).

Srpski teniser brani trofej na Vimbldonu. Prošle godine u sjajnom finalu, nakon finala u pet setova savladao je po mnogima najboljeg svih vremena, Rodžera Federera.

Novak Đoković (FOTO: AFP)

Endi Marej ide rame uz rame sa Novakom i podjednake šanse ima da slavi na najvećem turniru na svijetu. Ukoliko se izuzme prošlogodišnji poraz u četvrtfinalu, Marej od 2009. godine nije napuštao turnir prije polufinala, dok je 2012. poražen u finalu od Federera!

Škot je u sjajnoj formi, igrao je u finalu Australijan opena gdje je poražen od Đokovića, te polufinalu Frenč opena, kada ga je ponovo zaustavio srpski teniser. Ove sezone osvojio je tri turnira na sljaci, a sjajnu uvertiru pred treći Grend slem napravio je osvajanjem turnira u Kvinsu koji se igra na travi.

Rodžer Federer u svojim vitrinama ima 17 GS trofeja, od kojih je čak sedam sa Vimbldona! Ukoliko uspije da ode do kraja, Švajcarac će biti prvi teniser u istoriji koji se osam puta slavio na terenima "Ol Ingland kluba"!

SERENA U PRILICI DA TRIЈUMFUЈE NA SVA ČETIRI GREND SLEMA

Najbolja igračica svijeta, Serena Vilijams, sigurno je prvi favorit na turniru u konkurenciji dama. Amerinaka igra u zavidnoj formi, a ove sezone je već trijumfoivala na Austalijan openu i Rolan Garosu. Ukoliko slavi u Londonu, Vilijamsova će napraviti gotovo nevjerovatan rezultat, trijumfovaće na sva četiri Grend slem turnira u nizu. Podsjećamo, Serena je osvojila prošlogodišnji US open, a ove godineslavila je na Australijan openu i na Rolan Garosu.

Druga nositeljica turnira, Čehinja Petra Kvitova, biće u prilici da brani trofej na terenima "Ol Ingland klaba" i pokušaće po treći put podići pobjenički pehar.

Јedna od favoritkinja je i Marija Šarapova, koja se vraća na teren nakon kraće pauze zbog zdravstvenih problema.

SRBIЈA SA DESET PREDSTAVNIKA, DŽUMHUR BRANI ČAST BIH

Boje Srbije na trećem Grend slem turniru sezone u muškoj konkurenciji braniće Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović, Filip Krajinović, Јanko Tipsarević i Nenad Zimonjić.

U konkurenciji dama, Srbiju će predstavljati Ana Ivanović, Јelena Јanković, Bojana Јovanovski i Aleksdandra Krunić.
Јedini predtavnik Bosne i Hercegovine, kao i na Frenč openu, biće Damir DŽumhur.

Novak Đoković  će pohod na odbranu trofeja početi duelom sa Filipom Kolšrajberom. Nijemac je trenutno 33. igrač svijeta i do sada je dobio jedan od sedam odigranih mečeva protiv Đokovića.

Protivnik Đokovića u drugom kolu biće bolji iz duela između Lejtona Hjuita i Јarka Nieminena. U trećem kolu srpski teniser mogao bi da se sastane sa Bernardom Tomićem, a u četvrtom sa Kevinom Andersonom.

U projektovanom četvrtfinalu Novak bi se trebao sastati sa Keijem Nišikorijem, a ukoliko bi prošao i tu prepreku, prvi reket svijeta mogao bi se sastati sa Stanom Vavrinkom.

Viktora Troickog na otvaranju očekuje Ukrajinac Aleksandar Nedovjecov. Biće ovo prvi duel srpskog i ukrajinskog tenisera.Ukoliko savlada prvu prepreku, Viktora očekuje bolji iz meča Štepanek - Bedene, dok dok bi se u trećem mogao sastati sa Rafaelom Nadalom.

Viktor Troicki (FOTO: Getty Images)

Protivnik Dušana Lajovića u prvom kolu njemački veteran i trnutno 848. igrač svijeta Tomi Has, dok će Filip Krajinović na startu igrati protiv 65. igrača sa ATP liste, Francuza Nikolasa Maua.

Lajović i Krajinović se nisu do sada sastajali sa igračima koje ima je žrijeb dodijelio u prvom kolu Vimbldona.

Јanko Tipsarević, koji ima zaštićen renking, na startu turnira se sastaje sa Marselom Granoljersom. Duel prvog kola Vimbldona biće peti susret dvojice igrača, a Španac za sada vodi sa 3-1.

Nenada Zimonjića i i Poljaka Marćina Matkovskog na startu očekuju domaći igrači Ken i Nil Skupski.

Ana Ivanović u prvom kolu Vimbldona igraće sa Kineskinjom Јi-Fan Ksu, koja ove godine debituje na turniru, a ovo će ujedno biti i prvi duel dvije igračice. Ukoliko bude uspješna na startu, Ivanovićevu u drugom kolu čeka bolja iz duela Amerikanke Betani Matek-Sends i Alison Van Ujtvank iz Belgije, a u trećem kolu potencijalna rivalka joj je Švajcarkinja Belinda Benčić.

Ana Ivanović (FOTO: Beta/ AP)

Druga najbolje rangirana igračica Srbije, Јelana Јanković, sastaće se na otvaranju sa 89. igračicom planete, Elenom Vesninom iz Rusije. Јelena je tokom karijere šest puta igrala sa Ruskinjom i pet puta napuštala teren kao pobjednica.

Projektovanim žrijebom, u trećoj rundi bi mogla da je čeka aktuelna osvajačica Vimbldona Petra Kvitova, a u četvrtoj Poljakinja Agnješka Radvanjska. U istoj četvrtini su i Ruskinja Јekaterina Makarova i Јudžini Bušar iz Kanade, kao i Јovanovski. 

Bojanu Јovanovski na startu očekuje duel sa njemačkom teniserkom Tatjanom Marijom, dok će Aleksandra Krunić igrati sa Robertom Vinči iz Italije.

Protivnica Bojane je trenutno 78. igračica svijeta, dok je Aleksandrina rivalka 35. igračica sa NjTA liste.

Najbolje rangirani bh. teniser, Damir DŽumhur, bilježi sjajne rezultate ove sezone. Trenutno 87. igrač svijeta, igrao je u trećem kolu Rolan Garosa, u kojem ga je zaustavio Rodžer Federer, protivnik bh. igrača i u prvom kolu Vimbldona.

TURNIR SVIH TURNIRA POSEBAN PO MNOGO ČEMU

Vimbldon je najstariji Grend slem turnir (igra se od 1877. godine) i s pravom nosi epitet nezvaničog prvesntva svijeta u tenisu.

Igra se na terenima "Ol Ingland klaba", centra osnnovanog 1968. godine, koji danas broji 19 terena. Kako kiša gotovo svake godine kvari planove organizatorima turnira, Centralni teren je 2009. godine dobio je pokretni krov. Prvi meč odigran u cjelini na pokrivenom terenu bio je duel između Endija Mareja i Stana Vavrinke iste godine, dok je prvo finale odigrano na pokrivenom Cenralnom terenu bio meč iz 2012. godine između Endija Mareja i Rodžera Federera (krov je pokrio teren u trećem setu).



Najtrofejniji pojedinac Vimbldona u Open eri je Martina Navratilova, koja je devet puta slavila u Londonu, Štefi Graf ima sedam, a Serena Vilijams pet trofeja.

U muškoj konkurenciji, dvojica igrača imaju po sedam trofeja (Pit Sampras i Rodžer Federer), dok je pet puta pobjednički pehar podigao Bjorn Borg.

Novak Đoković je dva puta slavio na trećem Grend slem turniru sezone (2014. i 2011.), dok u ženskoj konkurenciji Srbija još nema pobjendicu.

Nenad Zimonjić je u konkurenciji parova dva puta slavio na terenima "Ol Ingland klaba" - 2008. i 2009. godine, dok je prošle godine trijumfovao u miksu.

Dodajmo i to da su Fred Peri i Endi Marej posljednja dva Britanca koja su osvajala Vimbldon.

Marej je 2013. godine finalu bi bolji od Novaka Đokovićem, dok je prije njega Peri trijumfovao 1936.

Vimbldon je čuven po mnogo čemu, a ono po čemu je najviše prepoznatiljiv su su jagode sa šlagom. Naime, svake godine posjetioci pojedu više od 30.000 kilograma jagoda koje prelije više od 7000 litara šlaga.

Јedino se na trećem Grend slem turniru sezone i dublovi igraju na tri dobijena seta, kao i finalni dueli kvalifikacija.

Igrači na Vimbldonu moraju nositi bijelu opremu.

Na Vimbldonu je odigran najduži teniski meč u istoriji tenisa. Amerikanac DŽon Izner i Nikolas Mau iz Francuske, meč prvog kola 2010. godine igrali su ukupno 11 sati i pet minuta. Na kraju je slavio Izner sa 6–4, 3–6, 6–7(7–9), 7–6(7–3), 70–68!

REKORD BORISA BEKERA

Trener Novaka Đokovića Boris Beker prije 30 godina, šokirao je teniski svijet postavši najmlađi šampion Vimbldona u istoriji, i ujedno prvi Nijemac koji je osvojio najveći turnir na svijetu.

Njemački teniser je trijumfovao na na londonskom Grend slemu sa 17 godina i 227 dana, i taj rekord nije do danas srušen.

Boris Beker, pobjednik Vimbldona sa 17 godina (FOTO: saddahaq.com)

Beker je 1985. godine u finalu savladao Kevina Kurena rezultatom 6:3, 6:7, 7:6, 6:4.

Zanimljivo je i to da je Beker pokorio "Ol Ingland Klab", iako nije bio nosilac. On je na turnir došao kao 20. igrač svijeta, a tada je turnir imao 16 noslaca, a ne 32 kao danas.

NAGRADNI FOND

Pobjednike u konkurencijama ingla i dubla očekuje po 2000 bodova, a najuspješnijim u pojedničanoj konkureniji pripašće po 1.88 miliona funti.

Ukupan nagradni fond turnira povećan je u odnosu na prošlu godinu za 120.000 funti i ove godine iznosi 26.750.000 funti.

PRIPREMIO: Bojan Mičić