latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:05 | Autor: TANЈUG

Portoriko upozorio da ne može da otplaćuje javni dug

Guverner Portorika Alehandro Garsija Padilja izjavio je da ta ostrvska zemlja nije u stanju da otplaćuje svoj javni dug težak oko 72 milijarde dolara, a očekuje se da će njegova izjava izazvati šokove u američkoj ekonomiji, piše Njujork tajms.
Guverner Portorika Alehandro Garsija Padilja (photo: Dennis Rivera for The New York Times) -
Guverner Portorika Alehandro Garsija Padilja (photo: Dennis Rivera for The New York Times)

"Dug je nemoguće otplaćivati. Nema druge opcije, volio bih da nije tako, ali ovo nije politika, već matematika", rekao je Garsija Padilja, a prenijela agencija Frans pres.

Portoriko, teritorija u sastavu SAD koja nema status savezne države, navodi da će najvjerovatnije zatražiti ustupke od svih svojih kreditora, što bi, ocjenjuje Njujork tajms, moglo dovesti do odlaganja rokova otplate do pet godina.

Tokom protekle decenije, javni dug Portorika je udvostručen, budući da su investitori strahovali da će vlada ostati bez sredstava.

"Moramo da pokrenemo ekonomiju. Ako to ne učinimo, vrtlog će nas povući na dno", rekao je guverner.

Kao komonvelt, Portoriko ne može da proglasi bankrot, što znači da bi bile potrebne godine da se riješi eventualna dužnička kriza, navodi Njujork tajms, dodajući da Portoriko ima veći dug po glavi stanovnika nego bilo koja američka država.

Finansijski problemi karipskog ostrva, sa populacijom od 3,6 miliona, potresli su tržište američkih opštinskih obveznica, pogotovo nakon što je Detroit proglasio bankrot 2013.

Sa druge strane okeana, sa bankrotom se suočava Grčka, koja je jutros saopštila da će banke u toj zemlji biti zatvorene na period od nedjelju dana, uz kontrole kapitala, nakon još jednog u nizu neuspjeha u pregovorima sa međunarodnim kreditorima.