latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:24 | Autor: SRNA

Evro pao za dva procenta u odnosu na dolar

Evro varira, a trenutno je pao za dva procenta u odnosu na dolar, zbog sve veće mogućnosti da Grčka napusti evrozonu - navode ekonomski portali. Investitori bježe u bezbjedne destinacije, iznenađeni sve većom nesigurnošću oko budućnosti EU, pošto bi Grčka mogla postati prva zemlja koja će napustiti monetarnu uniju nakon bankrota.

U "Dojče banci" ocjenjuju da će nedostatak likvidnosti na tržištima državnog i korporativnog duga dodatno pogoršati stanje.

Neki analitičari začuđeni su što evro nije zabilježio još značajniji pad, pa spekulišu da dio investitora procjenjuje da bi Grci na referendumu mogli prihvatiti mjere štednje koje zahtijevaju vjerovnici.

Evropski političari i investitori sa posebnom pažnjom posmatraju kretanja na tržištu državnih obveznica kako bi uočili znakove "zaraze" u zemljama poput Italije, Španije ili Portugala.

U tim zemljama posuđivanje i servisiranje duga putem obveznica moglo bi značajno da poskupi zbog eventualnog bankrota Grčke.

Investitori bi lako mogli da promijene percepciju o evrozoni, ukoliko Grci zaista napuste mjere štednje - navode portali.

Stručnjaci ocjenjuju da bi takav scenario mogao da podstakne skepticizam prema evru i u drugim članicama monetarne unije.

Grčka kriza utiče i na globalne berze, pa indeksi u Americi i Aziji, takođe, bilježe mali pad.

Kineska berza jedina oscilira između pozitivnog i negativnog zbog odluke tamošnje centralne banke da još jednom smanji kreditne stope na svjež novac, kao i nivo novčanih rezervi za komercijalne banke.