latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:41 | Autor: RTRS

Konferencija beba u Bijeljini (VIDEO)

Bijeljina je od jutros u znaku najmlađih članova društva. Pod sloganom "Ljepša Srpska, brojnija Srpska" održana je konferencija beba, koja se već tradicionalno održava od 2006. godine.

Veliki broj mališana prodefilovao je zajedno sa svojim roditeljima, bakama i dekama centralnim gradskim trgom. Nakon defilea izabrano je i tročlano predsjedništvo, koje će predsjedavati do iduće konferencije, naredne godine. 

Sreća, veselje i osmjesi na licima beba - tako je počelo jutro u Bijeljini. Najmlađi stanovnici nikoga nisu ostavljali ravnodušnim.

- Ovo je jedan lijep podsjetnik da su djeca nešto najljepše, da djecu trebamo usmjeravati u nekom pozitivnom pravcu, da im dajemo što više ljubavi i da imaju što duže detinjstvo, rekla je Tanja Lukić.

Nedovoljno rađanje djece prisutno je u Republici Srpskoj posljednjih godina. U tome ne zaostaje ni Semberija. Ovakve konferencije upravo je jedan od načina da se afirmiše porodični život.

- Na nivou republike u okviru prava iz dječije zaštite ostvaruje se pravo na materinski dodatak, pravo na refundaciju naknade i plate zaposlene porodilje, i sve bebe ostvaruju pomoć za opremu novorđenčada. Naravno to bi trebalo i više i bolje ali je u skladu sa raspoloživim sredstvima, istakla je Јovanka Vukvić, Јavni fond Dječije zaštite Republike Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naglasio je da su tu da podržavaju manifestaciju.

- Najljepša stvar u životu je imati potomstvo. Djeca su najveće bogatstvo i mi iako su teška ekonomska vremena činimo sve da im pomognemo da prevaziđu sve ovo i da bude puno više djece, dodao je Mićić.

Konferencija beba u Bijeljini organizuje se od 2006. godine. I ove godine simbolične nagrade obezbijeđene su za najmlađu bebu, najstariju, i bebu sa najviše braće i sestara.