latinica  ћирилица
29/06/2015 |  12:35 | Autor: TANЈUG

Njemački ljevičari: Merkel je kriva za grčku krizu

Predsjedavajući njemačke opopzicione partije Ljevica Katja Kiping prebacila je kancelarki Angeli Merkel svu odgovornost za dramatiku grčke krize.
Angela Merkel - Foto: AP
Angela MerkelFoto: AP

Predsjedavajući njemačke opopzicione partije Ljevica Katja Kiping prebacila je kancelarki Angeli Merkel svu odgovornost za dramatiku grčke krize i apelovala na vladu u Berlinu da se danas, a i sa kriznog samita u srijedu, pošalje prijedlog koji bi za Grke bio prihvatljiv.

- Nadam se da joj (Merkelovoj) jasno da se ovdje radi o budućnosti evra i prije svega o budućnosti demokratije i Evrope. Nadam se da se ona neće dalje kriti iza ministra finansija Volfganga Šojblea, nego da se na kriznom samitu u srijedu založi da se iznađe jedan prijedlog, koji bi za grčku stranu bio prihvatljiv - rekla je Kiping za nemačku televiziju ARD.

Kiping je upozorila da bi, ukoliko bi Grčka napustila evrozonu, to bila propast politike Angele Merkel.

Tada bi Merkel kao kancelarka otišla u istorijske knjige...., ocijenila je Kiping i dodala da bi to moguće bio i početak kraja evrozone.

Povodom zaoštrenja grčke krize Merkelova je za danas sazvala krizni samit sa predstavnicima svih partija zastupljenih u Bundestagu.

Iz redova njenih demohrišćana i njihovih koalicionih partnera socijaldemokrata stigle su žestoke kritike na račun grčke vlade i upozorenja da ta vlada vodi svoju zemlju u haos zbog odluke da se Grci na referendumu izjasne o prijedlozima kreditora za reforme koje bi Grčka morala preduzeti kako bi dobila vitalnu pomoć.