latinica  ћирилица
29/06/2015 |  12:38 | Autor: SRNA

Rusija-Kina: Nastavak saradnje u oblasti energetike

Rusija i Kina nastavljaju saradnju u oblasti energetike, uključujući atomsku sferu, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev (© Dmitriy Astakhov/Russian government press service/TASS) -
Dmitrij Medvedev (© Dmitriy Astakhov/Russian government press service/TASS)

"Energetika je najvažnija sfera saradnje Rusije i Kine. Mi namjeravamo da i dalje sarađujemo sa našim kineskim prijateljima u nafto-gasnom sektoru i u drugim oblastima, uključujući mirnodopski atom, industriju uglja, elektroenergetiku, stvaranje novih izvora energije", rekako je Medvedev na ceremoniji pokretanja izgradnje kineskog dela "istočne trase" gasovoda "Snaga Sibira".

Premijer Rusije je izrazio uvjerenje da će u bliskoj budućnosti biti potpisan ugovor sa Kinom o isporukama gasa "zapadnom trasom".

"Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti postići konačni dogovor o izgradnji drugog rusko-kineskog gasovoda za isporuke gasa 'zapadnom trasom'", rekao je Medvedev.

Puštanje u rad gasovoda "Snage Sibira" kojim će proći gas iz Rusije u Kinu po "istočnoj trasi" planiran je za 2018. godinu i biće sinhronizovan sa spremnošću infrastrukture na teritoriji Kine, navodi se u dokumentu ruske Vlade, pripremljenom za ceremoniju početka izgradnje gasovoda na teritoriji Kine, prenosi "Sputnjik".

Prema podacima iz dostupnog materijala, u ovom trenutku se završava projektovanje glavnog dela gasovoda "Snaga Sibira", "Čajanda - Lensk", a projektna dokumentacija je predata na državnu ekspertizu.

Nastavljaju se projektno-istraživački radovi na dijelovima "Lensk - Belogorsk - Blagoveščensk" i "Belogorsk - Habarovsk".