latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:11 | Autor: TANЈUG

Rusi uslišili molbu Ukrajine za gas

Naftogas Ukrajine zatražio je od Gasproma da produži popust na gas i za treće tromjesečje, a Rusija najavila da će im izaći u susret.
Rusija i Ukrajina (ilustracija) -
Rusija i Ukrajina (ilustracija)

- Od ukrajinske strane stigao je zahtjev da se produži popust. Za nas je to potpuno očekivano s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u Ukrajini - kazao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na sastanku s ministrom energetike Aleksandrom Novakom i šefom Gasproma Aleksejem Milerom, prenose Ria novosti.

Prema njegovim riječima, Moskva je spremna da da popust od oko 40 dolara za hiljadu kubnih metara i na taj način bi konačna cijena ostala na nivou drugog tromjesečja, od 247 dolara za hiljadu kubika.

- Uprkos složenosti naših tekućih odnosa s Ukrajinom, mi smo dužni da procijenimo sve teškoće privrede te zemlje i u razumnim granicama izađemo u susret ukrajinskim partnerima - naglasio je šef vlade.

Medvedev je takođe ukazao da će na trostranim konsultacijama EU, Rusije i Ukrajine o pitanjima gasa, koje će biti nastavljene sutra, Rusija braniti svoj status pouzdanog snabdjevača gasa za Evropu.

- Pri rješavanju tih pitanja (o cijeni gasa za Ukrajinu) moraćemo, osim sopstvenih nacionalnih interesa, da uzmemo u obzir položaj naših evropskih partnera. Realizacija sporazuma o isporukama gasa u Ukrajinu je garant stabilnosti ruskog tranzita u Evropu. Mi držimo reputaciju pouzdanog isporučioca gasa - objasnio je Medvedev.