latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:01 | Autor: SRNA

Raspisani konkursi za sufinansiranje doktorskih disertacija

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske raspisalo je danas konkurse za sufinansiranje 50 završnih radova u trećem ciklusu visokog obrazovanja, odnosno doktorskih disertacija i sufinansiranje programa usavršavanja naučnoistraživačkog kadra u ovoj godini, ukupne vrijednosti 270.000 KM.

Ministarstvo će u ovoj godini sa 150.000 KM sufinansirati 50 doktorskih disertacija, od kojih šest iz oblasti prirodnih nauka, 12 iz inženjerstva i tehnologije, devet iz medicinskih i zdravstvenih nauka, osam iz poljoprivrednih, osam iz društvenih, pet iz humanističkih nauka i dvije iz oblasti umjetnosti.

Kandidati koji su na dan objavljivanja konkursa stariji od 40 godina života neće biti uzeti u obzir prilikom bodovanja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo će ove godine sa 100.000 KM sufinansirati i projekat zapošljavanja četiri mlada istraživača na određeno vrijeme, koji pohađaju studije drugog i trećeg ciklusa visokog obrazovanja u Srpskoj u oblastima prirodnih nauka, inženjerstva i tehnologije, medicinskih i zdravstvenih nauka i poljoprivrednih nauka.

Prednost prilikom odabira kandidata imaju kandidati koji pohađaju studije trećeg ciklusa visokog obrazovanja.

Konkurs ostaje otvoren do 30. septembra za doktorante, odnosno do 31. oktobra za mlade istraživače.

Ministarstvo nauke i tehnologije ove godine sa 20.000 KM podržava i Program usavršavanja naučnoistraživačkog kadra koji se odnosi na naučne studijske boravke u inostranstvu i naučno usavršavanje u naučnoj organizaciji u inostranstvu.

Prijavu za ostvarivanje ovog programa Ministarstvo će razmatrati pod uslovom da je kompletna i da je podnesena najkasnije mjesec dana prije odlaska na naučno-studijski boravak/naučno usavršavanje individualnog istraživača, a konkurs je otvoren do 31. oktobra.