latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:41 | Autor: TANЈUG

U Berlinu počeo sastanak o grčkoj krizi (VIDEO)

U Kancelarskoj službi u Berlinu počeo je sastanak kancelarke Angele Merkel sa šefovima i predsjednicima poslaničkih klubova svih stranaka zastupljenih u Bundestagu, posvećen dramatičnoj situaciji u Grčkoj, javljaju njemački mediji.
Angela Merkel (photo: Twitter @IrishTimes) -
Angela Merkel (photo: Twitter @IrishTimes)

Štampa ističe da je Merkel danas rekla da će, ako propadne evro, propasti i Evropa i, istovremeno, pozvala na kompromis jer je Grčka suočena sa ozbiljnom krizom nakon kolapsa pregovora sa kreditorima o rješavanju problema grčkog duga.

"Ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, onda je Evropa izgubljena. Ako propadne evro, propada i Evropa", izjavila je Merkelova na obilježavanju 70-godišnjice od osnivanja njene stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a prenosi agencija Frans pres.

"Evropa mora biti u stanju da pronađe kompromis, ali isto tako mora ostati pri svojim principima", izjavila je Merkelova, i dodala da su petogodišnji napori u borbi protiv krize ojačali Evropu.

Ona je, u najdramatičnijem momentu grčke krize, koja postaje dominantna politička tema Njemačke, istakla da je evro, više od puke monete i ukazala da se on bazira na zajedničkom povjerenju.

"Suštinsko za zajedničko razumijevanje je da smo solidarni. Ali svako, međutim, mora dati svoj doprinos", rekla je Merkelova i dodala da je tu odlučujuća spremnost za kompromis i da će se, ako se to izgubi, izgubiti i evropska ideja.

Grčka berza biće zatvorena do 7. jula, dan nakon što je predviđeno da banke budu otvorene nakon jednonedjeljne pauze, saopšteno je iz atinske berze.