latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:44 | Autor: RTRS

Orić na ročištu u Sudu BiH- odluka naknadno (VIDEO)

U Sudu BiH završeno je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Naseru Oriću. Odluka će naknadno biti saopštena.

Naser Orić, čije je izručenje zbog počinjenih ratnih zločina u Podrinju od Švajcarske zatražilo Ministarstvo pravde Srbije, a izručen je BiH,  stigao je u prisustvu advokata Lejle Čović u Sud BiH na ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane.

Orićevi advokati Edina Rešidagić i Lejla Čović zatražili su danas da Sud odbaci zahtjeve Tužilaštva BiH, pozivajući se na načelo da ne može biti suđeno dva puta za isto djelo, te naveli da je Haški tribunal oslobodio Orića komandne odgovornosti.

Tužilac Miroslav Јanjić odbacio je navode odbrane da se Haški tribunal izjasnio o događajima u selu Zalazje 8. juna i 12. jula 1992. godine, naglašavajući da su u presudi taksativno navedena sela za koja je Oriću suđeno, te da se Zalazje pominje samo u jednoj fusnoti.

Obrazlažući navode o postojanju opasnosti od bjekstva, tužilac je naglasio da je Orić izručen BiH iz ekstradicionog pritvora. On je rekao da dopunjeni zahtjev tužilaštva podrazumijeva ograničenje kretanja Orića u Kantonu Sarajevu i Zeničko-dobojskom kantonu, zatim obavezu redovnog javljanja Policijskoj upravi Centar, te oduzimanje putnih isprava.

Sudija Željka Marinić je na kraju današnjeg ročišta istakla da će se sud o zahtjevu Tužilaštva izjasniti naknadno, ne navodeći detalje.

Orić je u petak, 26. juna, pušten na slobodu, jer postupajući tužilac Tužilaštva BiH nije ocjenio da je za ovu vrstu djela potreban pritvor, nakon što je, po isteku ekstradicijskog pritvora u Švajcarskoj, izručen BiH.

Mjere zabrane koje je predložilo Tužilaštvo uključuju ograničavanje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

Postupajući tužilac je ocijenio da su predložene mjere dovoljne da se osigura nesmetano vođenje postupka.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti Orića za učešće u brojnim ubistvima i mučenjima civila u selima u Podrinju. Na ovom području je  tokom 1992. i 1993. likvidirano više od 3.000 ljudi, uglavnom civila.