latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:50 | Autor: TANЈUG

Izrael će graditi ogradu na granici sa Јordanom

Izraelska vlada odobrila je fondove za ogradu koja će biti podignuta na dijelu istočne granice te zemlje sa Јordanom.

Premijer Benjamin Netanijahu je danas rekao da će ograda biti duga 30 kilometara i da će početi od Ejlata na Crvenom moru, na jugu, ka mjestu gdje se gradi novi aerodrom.

On je objasnio da će čitava ograda biti na izraelskoj teritoriji i neće kršiti suverenitet Јordana. Plan o izgradnji je koordinisan s jordanskim vlastima.

Izrael i Јordan potpisali su mirovni sporazum 1994. godine i od tada su odnosi prijateljski. U posqednjih nekoliko godina Izrael je podigao utvrđene ograde na granici s Egiptom da spriječi dolazak afričkih migranata i na Golanskoj visiji da spriječi ubacivanje iz Sirije.

- Izgradnja ograde u ovom području će biti na izraelskoj strani granice i neće kršiti suverenitet Hašemitske Kraljevine Јordan, njene nacionalne interese, niti čast - navedeno je u saopštenju Netanijahuovog kabineta, kako prenose izraelski mediji.

Takođe navode da je 30 kilometara duga ograda samo jedan njen segment i da se troškovi procjenjuju na dvije milijarde šekela (oko 500 miliona dolara). Ograda će biti slična onima na granici s Egiptom i Sirijom. Netanijahu je prije više godina najavio planove o izgradnji ograde na granici s Јordanom, ali je potrebnija bila barijera na sirijskoj zbog građanskog rata u toj zemlji.

Izraelski odbrambeni zvaničnici vjeruju da postoji mogućnost da se operativci Islamskog džihada ubace u Izrael i da izgradnja međunarodnog aerodrma u Timni, koji će zamijeniti aerodrom u Ejlatu, zahtijeva pojačanu bezbjednost. Očekuje se da će aerodrom biti otvoren u ljeto sljedeće godine. Mjesto na kome se gradi je udaljeno 200 metara od granice.