latinica  ћирилица
29/06/2015 |  15:36 | Autor: Agencije

Počele pripreme za upravljanje slivom Drine

Predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije počeli su pripreme za sprovođenje Projekta upravljanja vodnim resursima u slivu rijeke Drine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na posljednjem sastanku održanom u Beogradu, razgovarano je o aktivnostima na Pripremnom projektu usmjerenom na izradu neophodnih podloga, prikupljanju svih relevantnih podataka i konačno definisanju daljih aktivnosti u državama sliva.

Za realizaciju projekta, dodaje se, obezbijeđen je grant od 400 hiljada dolara.

“Saradnja tri zemlje regiona u cilju uspostavljanja održivog upravljanja slivom rijeke Drine, kao i finansiranje od strane Svjetske banke i Globalnog fonda za životnu sredinu, zasnovano je na nekoliko sporazuma koji su potpisani tokom 2014. i 2015. godine“, kaže se u saopštenju.

Definisanjem svih aktivnosti koje je neophodno sprovesti u cilju pravilnog i održivog upravljanja vodnim resursima u slivu rijeke Drine uspostaviće se osnov za ulaganje u narednoj fazi projekta za koju je takođe odobren grant u iznosu od 8,6 miliona američkih dolara.

Projektom je predviđeno izdvajanje manjih grantova pojedinim institucijama u opštinama sliva, u cilju pospješivanja boljeg upravljanja vodnim resursima.

Projektom će biti podržana jednim dijelom i implementacija Okvirne direktive o vodama i Direktive o procjeni i upravljanju rizikom od poplava, što, kako je saopšteno, predstavlja i ispunjavanje obaveza prema Evropskoj uniji u oblasti upravljanja vodnim resursima.