latinica  ћирилица
30/06/2015 |  08:54 | Autor: TANЈUG

Tusk u pismu Ciprasu odbio produžetak pomoći

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu kako ne vidi volju među državama članicama da pristanu na Ciprasov zahtjev za produženje kredita za pomoć
Donald Tusk - Foto: AFP
Donald TuskFoto: AFP

"Nakon konsultacije s liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula", piše u Tuskovom pismu, koje je bilo dostupno Rojtersu, poslatom u odgovor na Cipraasov zahtjev da se kreditiranje Grčke produži za još mjesec dana.

Ovo pismo odslikava zbijanje redova lidera EU nakon što je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace.

Tusk ističe kako je proces pregovora dogovoren na samitu država članica evrozone prošlog ponedjeljka i potvrđen na sastancima u četvrtak i petak.

"Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći", rekao je on i istakao kako nakon isteka dosadašnjeg programa pomoći sutra Grčka može da zatraži novu pomoć.

"U Evropi vrata za pregovore ostaju uvijek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti", zaključio je Tusk u pismu Ciprasu.