latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:48 | Autor: B92

Cijene nafte mješovite, čeka se Grčka

Cijene nafte su u Aziji bile mješovite u svjetlu očekivanja da Grčka neće otplatiti tranšu duga MMF-u i da će se približiti izlasku iz evrozone, navode analitičari.

Američka "laka" nafta za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi četiri centa na 58,29 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupila 10 centi na 62,11 dolara, prenosi agencija Frans pres.

VTI je juče potonuo 1,30 dolara, a "brent" 1,25 dolara.

Premijer Grčke Aleksis Cipras sazvao je referendum za 5. jul, na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg prijedloga međunarodnih kreditora, a banke u Grčkoj su zatvorene uz kontrole kapitala da bi se spriječio njegov odliv.

Evropski lideri, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsjednika Francuske Fransou Olanda i premijera Italije Matea Rencija, pozvali su grčki narod da glasa za prijedlog kreditora, upozorivši da bi "ne" na referendumu značilo izlazak iz evrozone.

Nestabilnost na tržištima izazvana je neizvjesnošću u vezi sa Grčkom, navodi investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang.

Trgovci naftom takođe prate razvoj situacije između Teherana i svjetskih sila u ograničenju iranskog nuklearnog programa i eventualno ukidanje sankcija zapada Teheranu, što bi omogućilo veći izvoz nafte iz Irana, koji ima četvrte po veličini svjetske rezerve nafte. Izvoz Irana pao je sa više od 2,2 miliona barela dnevno iz 2011. kada je pao na oko 1,3 miliona barela zbog sankcija pod kojima se našao zbog njegovog nuklearnog programa.