latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:52 | Autor: RTRS

Bžežinski: Rusija i SAD su odavno u hladnom ratu, ali pravog – neće biti

Američki geopolitičar Zbignjev Bžežinski, koji je bio savjetnik DŽimija Kartera za nacionalnu bezbjednost – ponovo je apelovao na SAD i NATO da učine sve što je potrebno da uvjere Rusiju da Ukrajina nikada neće biti primljena u zapadnu vojnu alijansu.

Istovremeno se založio za isporuke Ukrajini odbrambenog oružja i za „finski model” njenog približavanja Evropskoj uniji.

Bžežinski naglašava da nije u interesu ni Zapada ni Ukrajine da „iritiraju Rusiju”.

On je istovremeno pohvalio Angelu Merkel za angažovanje povodom ukrajinske krize:

„Merkel je dosad uradila izvanredno dobar posao. Predsjednik Obama za to vrijeme rešava druge probleme, na primjer – na Bliskom Istoku”.

Ovo je bio njegov odgovor povodom opaske njemačkih novinara da su SAD faktički predale Merkelovoj „vodeću ulogu u regulisanju ukrajinske krize”.

Bžežinski je ocijenio da se „Rusija i SAD odavno nalaze u stanju hladnog rata”, ali je izrazio uvjerenost da među njima neće doći do pravog rata.

Njegova završna ocjena povodom Ukrajine, odnosno preporuka zvaničnom Vašingtonu, glasi:

„Umjesto što se govori o sankcijama protiv Rusije i što se ona optužuje, predsjednik Obama morao bi razraditi sveobuhvatni plan za rješenje konflikta u Ukrajini. Plan koji bi bio prihvatljiv za obje strane”.

Izvor: fakti.org