latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:02 | Autor: TANЈUG

Grčku će ove godine posjetiti rekordnih 25 miliona turista

Ove godine, prema očekivanjima stručnjaka iz turističkog sektora, Grčka će zabilježiti novi rekord u broju stranih turista od oko 25 miliona, naspram prošlogodišnjih 22 miliona.
Atina, Grčka - Foto: AP
Atina, GrčkaFoto: AP

Među stranim turistima ovog ljeta u Grčkoj biće i 1,6 miliona posjetilaca iz Francuske koje najnoviji događaji u vezi s grčkom finansijskom krizom nisu obeshrabrili, piše franucski list Figaro.

Kako se navodi, vlada Aleksisa Ciprasa čini sve da se aktuelna kriza ne odrazi na turističku branšu koja je glavni izvor prihoda za ovu zemlju, sa udjelom od 20 odsto u ukupnom bruto društvenom proizvodu.

Iako se mjere ograničenja u podizanju novca u bankama ne odnose na strance, francuski ministar inostranih poslova ipak je savjetovao putnicima u Grčku da ponesu dovoljno gotovine.

Grčki turistički sektor od početka odoljeva krizi, pa broj stranih turista počev od 2010. neprekidno raste, ističu u francuskoj turističkoj asocijaciji UFR. Sa 10 miliona stranih gostiju u 2010. njihov broj je u 2014. udvostručen.

Prema ocjeni stručnjaka ove asocijacije, Grčka je, kada je riječ o turizmu, profitirala od dva fenomena. Prvi je pad turističkih posjeta severnoj Africi, prije svega Egiptu i Tunisu, još od arapskog proljeća, i još više od nedavnih terorističkih akcija koje su uslovile preorijentaciju turista ka grčkim destinacijama.

Drugi razlog, prema UFR-u, krije se u bogaćenju turske i ruske srednje klase što je uslovilo njihova masovnija putovanja i favorizovalo Grčku kao susjednu zemlju, za Turke, i zemlju turistički atraktivnu i povoljnu, kada je riječ o Rusima.