latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:05 | Autor: B92

NATO traži više para od Njemačke

Generalni sekretar NATO je, povodom sve većeg broja kriznih žarišta, ukazao na previsoke izdatke i zatražio od vlade u Berlinu veća finansijska izdvajanja.
Јens Stoltenberg (Foto: Twitter @USNATO) - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Јens Stoltenberg (Foto: Twitter @USNATO)Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Stoltenberg je, povodom 60.godišnjice učešća Njemačke u NATO, podsjetio vladu u Berlinu na cilj saveza da se izdaci za odbranu podignu na dva odsto unutrašnjeg bruto proizvoda, prenose njemački mediji danas, ukazujući da Njemačka u ovom momentu izdvaja za odbranu 1,2 odsto.

Stoltenberg je za "Zidojče cajtung"` rekao da se on obraća svakom partneru NATO, ali da Njemačka, kao velika privredna sila, ima svoju težinu.

Amerikanci daju četiri odsto svog bruto unutrašnjeg proizvoda za odbranu, a u Evropi smo negdje oko jednog procenta. To nije fer podjela tereta, rekao je generalni sekretar NATO.

NATO je, naime, na svom samitu u Velsu lane donio odluku da zemlje-članice u narednoj deceniji postignu cilj o izdvajanju dva procenta unutrašnjeg bruto proizvoda za odbranu, do sada samo pet, od 27 zemalja, članica saveza, izdvajaju toliko - Amerika, Velika Britanija, Grčka, Poljska i Estonija, ističu njemački mediji.

Njemačka, međutim, planira da svoj vojni budžet u naredne četiri godine podiže postepeno sa sadašnjih 32,97 na 35,01 milijardi evra, što je, kako prenose mediji, nedovoljno za NATO-ciljeve.

Njemačka danas obilježava 60. godina članstva u NATO.Njemačka je 6. maja 1955. godine postala 15. po redu član NATO.