latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:18 | Autor: TANЈUG

Luksemburg preuzima predsjedavanje EU

Veliko vojvodstvo Luksemburg preuzeće od sutra šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom od Letonije.

Obzirom da će to biti dvanaesti put da ova mala zemlja predsjedava Unijom otkad je rotirajući sistem uspostavljen, očekuje se da predsjedavanje prođe bez trzavica, pogotovo što je i Žan-Klod Јunker, predsjednik Evropske komisije, takođe Luksemburžanin.

Predsjedavanje će, kako je najavljeno počivati na sedam stubova : podsticanju rasta, investicija i zapošljavanja, produbljavanju socijalne dimenzije EU, upravljanju migracijama, fokusu na digitalizaciji jedinstvenog tržišta, promociji konkurentnosti, održivom razvoju i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Kao ni u programu letonskog predsjedavanja, ni Luksemburg među prioritete nije stavio proširenje EU, a kako je Tanjugu rečeno iz izvora bliskog predsjedavanju, to je zbog toga što se tokom narednih šest mjeseci ne očekuju krupni koraci u tom procesu.

Luskemburški zvaničnici su, međutim, u više navrata izjavljivali da podržavaju Srbiju na putu evropskih integracija i da se nadaju otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Predsjedavanje će zvanično početi 3. jula, serijom manifestacija u Luksemburgu, gdje će tokom narednog vikenda biti održan niz kulturnih manifestacija u kojima će učestvovati predstavnici svih 28 članica EU.

Od 1. Јanuara 2016, rotirajuće predsjedavanje preuzeće Holandija.