latinica  ћирилица
30/06/2015 |  13:22 | Autor: B92

Trećina Evropljana bi EU vojsku prije NATO

Svaki treći stanovnik Velike Britanije, Francuske i Njemačke vjeruje da bi EU trebalo da ima vojsku, navodi se u istraživanju koje je naručio ruski "Sputnjik".

Kako se navodi u istraživanju ICM-a, trećina građana tih zemalja bi više voljela da se za bezbjednosna pitanja oslanja na "vojsku EU", a ne na NATO koji predvode SAD.

Najave da bi EU mogla da ima svoju vojsku stizale su nekoliko puta iz Njemačke u proteklom periodu, da bi u martu predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker rekao da je Uniji potrebna jedinstvena vojska, kako bi sama mogla da reaguje na prijetnje usmjerene ka članicama EU i njenim granicama.

"Sputnjik" piše da je "28 odsto svih ispitanika navelo da bi najprije željelo da interese EU brani vojska Unije".

U izvještaju ruskog medija se ipak precizira da se "svaki treći" odnosi na prosjek u tri ključne članice EU, a ne za svaku pojedinačno - tako je za EU vojsku u Francuskoj 37 odsto ispitanika, u Njemačkoj 36 odsto, dok se samo 19 odsto Britanaca zalaže za takve oružane snage.

Dodaje se da je manje od polovine Nijemaca i Britanaca zadovoljno činjenicom da su NATO trupe na njihovoj teritoriji (47 i 48 odsto).

Istraživanje ICM je obuhvatilo 4.096 ispitanika, a pitanje je bilo "da li bi Evropska unija trebalo da ima svoju vojsku ili bi trebalo da prepusti NATO ulogu odbrane Evrope". Istraživanje je sprovedeno početkom maja.