latinica  ћирилица
30/06/2015 |  15:34 | Autor: SRNA

Odbrana Čauševića iznijela završne riječi

Odbrana Harisa Čauševića, optuženog za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine, tvrdi da tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti.
Haris Čaušević - Foto: arhiv
Haris ČauševićFoto: arhiv

Iznoseći završe riječi, branioci Edin Šabanović i Ifet Feraget naveli su da činjenice moraju biti utvrđene sa potpunom sigurnošću, što ovdje, kako kažu, nije slučaj.

Šabanović je rekao da svjedoci nisu mogli da potvrde da su vidjeli optuženog u blizini Policijske stanice, da nisu pozivani na prepoznavanje lica, te da nije potvrđeno da je lice za kojim je organizovana potjera, a koje je kasnije uhapšeno, bio Čaušević.

On kaže da se na osnovu vještačenja nije mogla utvrditi činjenica da je optuženi aktivirao eksplozivnu napravu, kao i da nije utvrđeno prisustvo Čauševićevog DNK na izuzetim predmetima, na kojima nisu pronađeni ni tragovi eksploziva.

Tvrdnju da optuženi nije počinio krivično djelo za koje se tereti, odbrana potkrepljuje i iskazima svjedoka koji su naveli da su tokom saslušanja davali iskaze pod pritiskom i prijetnjom zatvorom, kao i izjavom svjedoka koja je čula priču trojice muškaraca, od kojih je jedan rekao "da će ih dići u vazduh, makar ležao u Zenici".

Šabanović je naveo da je istraga u ovom slučaju išla samo u jednom pravcu, iako su postojale indicije da su u ovaj događaj mogla biti umiješana i druga lica.

U nastavku iznošenja završnih riječi odbrane, u ponedeljak 6. jula, branilac Ifet Feraget najavio je da će se više bazirati na pravnu kvalifikaciju i analizu samog krivičnog djela.