latinica  ћирилица
30/06/2015 |  15:50 | Autor: TANЈUG

Grcima pomoć ponudila Turska

Turski zvaničnici su saopštili da je Turska spremna da pomogne Grčkoj da izađe iz finansijske krize, u trenutku kada je sve bliža bankrotu.

- Spremni smo da pomognemo Grčkoj da preživi ekonomsku krizu putem ostvarivanja saradnje u sektoru turizma, energetike i trgovine. Želimo jaku Grčku, a Turska je otvorena za bilo koji prijedlog o saradnji - izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Turska delegacija će, kako je rekao, što prije otputovati u Grčku kako bi razmotrili zajedničke korake radi rješavanja finansijske krize.

- Ako Grčka dostavi zvanični prijedlog za dobijanje finansijske pomoći od Turske, zvanična Ankara će ga razmotriti - izjavio je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči.

I lider ljevičarske i prokurdske Narodne demokratske stranke poslao je poruku solidarnosti grčkom narodu: "Mi smo zajedno sa grčkim narodom i sa grčkom vladom u njenoj borbi za pravdu, jednakost, demokratiju i protiv mjera štednje".

Odnosi između Grčke i Turske su napredovali u posljednjih nekoliko godina, ali i dalja podjela Kipra ugrožava bliže odnose dva susjeda.