latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:00 | Autor: Politika

NBS ograničila grčkim bankama iznošenje para

Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu nastaviće da posluju sa svojim klijentima u uobičajenom radnom vremenu.

Za stabilnost srpskih banaka i sigurnost njihovih klijenata presudna je makroekonomska i politička stabilnost Srbije a ne drugih zemalja. Bilo koje radnje grčke vlade i centralne banke koje se odnose na grčki finansijski sistem, nemaju pravno dejstvo u Srbiji i ne mogu da utiču na njihovo poslovanje.

Banke s grčkim kapitalom u Srbiji neće prestati da rade s klijentima kao što su to učinile njihove matice u Grčkoj. Drugim riječima, grčka bankarska kriza ne može da se prelije u Srbiju. Ovo su juče potvrdile i Narodna banka Srbije, kao i četiri banke s grčkim kapitalom na srpskom tržištu.

– Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu nastaviće redovno da posluju sa svojim klijentima, kako danas tako i u budućem periodu, u uobičajenom radnom vremenu, saopštila je juče NBS povodom vijesti o privremenom zatvaranju banaka u Grčkoj zbog, za sada, neuspješnih pregovora grčke vlade sa međunarodnim kreditorima.

NBS je istakla da su banke u Srbiji, u većinskom grčkom vlasništvu, likvidne i solventne što im omogućava da nesmetano i bez eksterne pomoći uredno posluju i obezbijede neophodan finansijski servis svojim klijentima. – Ove banke u Srbiji su strogo regulisane, najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima, što je omogućilo da se stvore rezerve likvidnosti i adekvatne kapitalne rezerve, koje se mogu koristiti u ovakvim situacijama u kojima i loše vijesti mogu da izazovu nepotrebne negativne posljedice i psihološke potrese – poručila je NBS.

Srpska centralna banka je ponovila da se sa stanovišta domaćeg zakonodavnog okvira banke grčkog porijekla ni po čemu ne razlikuju od bilo koje druge banke koja posluje na srpskom bankarskom tržištu i depoziti u ovim bankama su podjednako bezbjedni koliko i u svim ostalim bankama u Srbiji. NBS, takođe, ističe da ne postoje nikakva ograničenja u raspolaganju sopstvenim sredstvima deponenata i štediša banaka u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji.
Mjere koje NBS od juče primenjuje u odnosu na banke u većinskom grčkom vlasništvu, polazeći od mogućeg razvoja situacije vezane za grčku krizu, odnose se prije svega na pojačano praćenje i ograničenje transakcija ovdašnjih banaka sa matičnim bankarskim grupacijama i imaju za cilj preventivno djelovanje radi sprečavanja prelivanja bilo kakvih negativnih efekata na bankarski sektor Srbije.