latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:20 | Autor: TANЈUG

Protivnici Turskog toka ne žele ekonomski razvoj Grčke

Istupanja evropskih lidera i Vašingtona protiv izgradnje tranzitnog gasovoda od Turskog toka nedvosmisleno pokazuje njihovo nepostojanje želje za razvoj grčke privrede, rekao je grčki ministar industrijskih reformi, zaštite životne sredine i energetike Panajotis Lafazanis.
Gasovod: Turski tok - Foto: ilustracija
Gasovod: Turski tokFoto: ilustracija

On je u intervjuu ruskoj televiziji Rosija 24 ukazao da je taj projekat veoma koristan i za Rusiju i za Grčku. To je ogromna podrška grčkoj ekonomiji. I ne samo grčkoj nego i svim njenim susjedima koji će  imati koristi od tog projekta, smatra Lafazanis.
 "Neoprostivo je što određeni evropski lideri i Vašington otvoreno istupaju protiv tog gasovoda. Oni koji istupaju protiv tog projekta jednostavno ne žele da mi razvijamo našu privredu. Oni žele da mi ostanemo zavisni od zapadnih zemalja", istakao je grčki ministar energetike.
 On je dodao da će izgradnja tranzitnog gasovoda od Turskog toka imati pozitivan uticaj na finansijske pokazatelje zemlje. Kada gasovod počne da radi, Grčka će dobijati stotine miliona evra za tranzit i eksploataciju.
 "Te cijevi - to je oko 20.000 radnih mjesta u Grčkoj, to je dvije milijarde evra investicija. Sve to zajedno će dovesti do oporavka naše privrede", precizirao je Lafazanis.
 Projekat Turski tok predviđa izgradnju gasnog čvorišta za evropske potrošače na tursko-grčkoj granici. Ministri inostranih poslova Grčke, Srbije, Makedonije, Mađarske i Turske potpisali su 7. aprila ove godine u Budimpešti deklaraciju o energetskoj saradnji u izgradnji "ekonomski opravdanog načina diversifikacije maršruta i izvora" za transport prirodnog gasa iz Turske u zemlje Evrope i na taj način su potvrdile želju da učestvuju u projektu.
 Kapacitet četiri linije gasovoda biće 63 milijarde kubnih metara gasa. Od toga će 16 milijardi kubika biti isporučivano Turskoj, a 47 milijardi kubika na gasno čvorište. Sada Turska dobija ruski gas gasovodom Plavi tok preko Crnog mora i zapadnim koridorom tranzitom preko Ukrajine, Moldavije, Rumunije i Bugarske, podsjeća Tas.
 Izgradnja prve linije gasovoda trebalo bi da počne ovog ljeta. Njena orijentaciona vrijednost je 3,3 milijarde evra. U okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, 19. juna potpisan je rusko-grčki memorandum o saradnji u izgradnji nastavka gasovoda Turski tok na teritoriji Grčke. Realizacija projekta bi trebalo da počne 2016. godine, a da se završi do 2019. godine. Njegova vrednost je oko dvije milijarde evra.