latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:40 | Autor: TANЈUG

Iran spreman da učestvuje u borbi protiv IS

Šef iranske diplomatije Mohamed DŽavad Zarif ocijenio je da strategija borbe protiv Islamske države mora da bude globalna i sveobuhvatna, u skladu sa međunarodnim pravom, kao i da mora da sadrži mjere protiv islamofobije i izrazio spremnost Teherana da učestvuje u toj borbi.
ISIL - Foto: Screenshot/YouTube
ISILFoto: Screenshot/YouTube

"Svaki rat protiv nasilnog ekstremizma mora se voditi prije svega na kulturnom i ideološkom frontu. Verski lideri iz cijelog svijeta trebalo bi da budu prvi u osudi lažnih pouka nasilnog ekstremizma i da nedvosmisleno odbace sektaštvo i napade protiv vjerskih i etničkih manjina", naveo je Zarif u autorskom tekstu za "Harvard internešnal rivju".
 On je takođe istakao da se strategija mora baviti faktorima koji doprinose pomaganju stvaranja uslova za ektremizam, uključujući diktaturu, siromaštvo, korupciju i diskriminaciju, kao i da strategija treba da bude globalna, bazirana na pravilima, nediskriminatorska, inkluzivna i da izbegava selektivne primene koje se baziraju na manjkavim šablonima saveza i bilateralnih odnosa.
 "Na osnovu iskustava koje je do sada Iran stekao i uspjeha koje je postigao u svojim naporima u zauzdavanju i poražavanju nesreće nasilnog ekstemizma, mi smo spremni da doprinesemo svim istinskim i sveobuhvatnim naporima na bilateralnom, regionalnom i globalnom planu. Saradnja na svim ovim nivoima je imperativ da se porazi IS, Al-Kaida, DŽabhat al-Nusra i njihove podružnice, zato što oni predstavljaju globalnu prijetnju", naglasio je Zarif.
 Šef iranske diplomatije ocijenio je da postojanje i djelovanje IS nemaju ništa zajedničko sa islamom, već da ova teroristička organizacija koristi religiju kao oruđe za regrutovanje ljudi i prikupljanje finansijskih sredstava.