latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:30 | Autor: TANЈUG

Islamisti ponovo ušli u Tal Abjad

Borci ekstremističke Islamske države danas su ponovo ušli u sirijski Tal Abjad i preuzeli jedan kvart tog pograničnog grada od kurdskih snaga, koje su ga, u ključnoj bici, zauzele prije dvije sedmice, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.
Sirija - Foto: AFP
SirijaFoto: AFP

"Јedinica Islamske države ušla je u Tal Abjad i preuzela kontrolu nad kvartom u istočnom dijelu grada. Kurdski borci pokušali su da opkole džihadiste i spreče ih da napreduju", saopštio je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije.
 Abdel Rahman je dodao da se borbe u gradu na granici s Turskom nastavljaju, prenio je AFP.
 Prije nekoliko dana, kurdski borci i njihovi saveznici zauzeli su ključnu bazu pod kontrolom Islamske države sjeverno od sirijskog grada Rake, uporišta te džihadističke grupe.
 Kurdski borci iz sastava Јedinica za zaštitu naroda zauzeli su bazu Liva 93 u ponedjeljak, navela je grupa za monitoring sa sjedištem u Londonu.
 Borci YPG i njihovi saveznici ušli su u dijelove susjednog grada Ajn Ajsa, poslednjeg velikog naseljenog područja sjeverno od Rake, de fakto prestonice ekstremista, dodaje se u saopštenju.