latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:55 | Autor: TANЈUG

Britanija i Italija rangirale zemlje prema riziku od napada

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je mapu na kojoj je popularne turističke destinacije rangiralo prema riziku od terorističkih napada, poslije ubistva 38 ljudi na plaži u ljetovalištu Sus u Tunisu, od kojih su najmanje 30 Britanci.
Rangirane zemlje prema riziku od napada (Foto: Corriere.it) -
Rangirane zemlje prema riziku od napada (Foto: Corriere.it)

Na mapi su crvenom bojom, kao najrizičnije obilježene Tunis, Egipat, Turska, Francuska i Španija, a naradžastom, kao manje rizične, Grčka i Italija.Јoš niži stepen rizika procenjen je u Hrvatskoj, Austriji i Bugarskoj, koje su obilježene žutom bojom, a najniži u Švajcarskoj, označenoj zelenom, prenio je "Dejli mejl".U međuvremenu, Ministarstvo spoljinih poslova Italije izdalo je saopštenje u kojem svojim državljanima savjetuje koje zemlje treba izbjegavati, a u koje treba putovati uz dozu opreza zbog mogućih terorističkih napada, a među ovim posljednjima su i zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.
Analizijući interaktivnu mapu objavljenu na portalu Corrierre.it, mediji u regionu navode da se jednake mjere preporučuju za sve Italijane koji žele da otputuju u bilo koju zemlju zapadnog Balkana.
Na karti su zemlje, u zavisnosti od stepena opasnosti od terorizma, obojene u tri različite boje: žutu - "Putovati sa oprezom", naradžastu - "Ne putovati ukoliko nije neophodno" i crvenu - "Ne preporučuje se", dok su sve ostale, u kojima ne postoji "poseban rizik", obojene u zelenu boju.
Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova označilo je Crnu Goru i kao potencijalnu tačku odakle bi teroristi mogli da uđu u Italiju.
Zvanični Rim navodi da je uključio luke Ankona i Bari na listu eventualnih meta terorističkih napada.
Lokalne uprave pozvane su na maksimalnu opreznost, uz preciziranje da su italijanske luke potencijalne tačke ulaska terorista iz Albanije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore, odnosno čvorišta rute kojom novoregrutovani teroristi putuju ka zaraćenim zonama u Siriji i Iraku.