latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:03 | Autor: TANЈUG

Anketa: Većina Grka protiv uslova stranih kreditora

Većina Grka glasalo bi protiv uslova stranih kreditora u predloženom sporazumu za spasavanje Grčke, ali je prednost u korist "ne" znatno sužena pošto su grčke banke "zatvorile svoja vrata" ove sedmice, pokazuju rezultati danas objavljene ankete.
Grčka - Foto: AP
GrčkaFoto: AP

Anketa objavljena u ljevičarskom listu Efimerida ton Sintakto (Novine za novinare) pokazala da je 54 za "ne" na referendumu u odnosu na 33 odsto onih koji će zaokružiti "da".

Međutim, rezultati pregleda izjašnjavanja ispitanika prije i poslije odluke o zatvaranju grčkih banka i nametanju kontrole kapitala (limitiranje podizanja gotovine na 60 evra), pokazuju da je sve manje razlike u stavovima.

Prije odluke o zatvaranju banaka, ispitanici su u 57 odsto slučajeva bilo protiv ponude stranih kreditora, a 30 odsto je bilo za, dok je anketa poslije objavljivanja odluke o bankama pokazala da je pala podrška na 46 odsto onih koji se protive "jarmu EU" u odnosu 37 odsto oni koji se slažu sa odlukama evropske trojke (EU, MMF i ECB).

Istraživanje sprovedeno od 28. - 30. juna, pokazalo je da je najjača podrška za "ne" među glasačima vladajuće ljevičarske SIRIZA, krajnje desničarske partije Zlatan zora i komunista, dok su pristalice Nove demokratije, proevropske centrističke To Potami i partije lijevog centra PASOK bili za podršku zahtjeva stranih kreditora.

Anketa Instituta ProRata pokazuje da 86 odsto ispitanika planira da glasa na referendumu u nedjelju, 5. jula, dok je 38 odsto bilo protiv održavanja refernduma, prenijela je agencija Rojters.