latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:32 | Autor: RTRS

Ugljevik: Plantaža trešnje najveća u regionu (VIDEO)

Nakon 30 godina života i rada u Švedskoj, Neđo Petrović iz Tutnjevca, kod Ugljevika, vratio se na porodično imanje. Sve što je zaradio investirao je u plantažu trešnje i šljive.
Uzgoj trešanja - Foto: RTRS
Uzgoj trešanjaFoto: RTRS

Na 5 hektara zasadio je 7 i po hiljada stabala trešnje, a na preostalih 5 hektara nalazi se 4 i po hiljade stabala šljive. Ukupnu proizvodnju planira da izvozi u zemlje EU.

Plantaža trešnje Neđe Petrovića najveća je u regionu. Deset visokokvalitetnih sorti, 7 hiljada i 500 stabala zasađenih prošle godine, na podlozi "gizela" koja obezbjeđuje brz porast, krupan plod i bogat rod već u trećoj godini. U ovaj zasad uložio je više od 150 hiljada maraka.

Petrović očekuje da će mu se uložena sredstva ratiti za 2-3 godine.

Intenzivan uzgoj trešnje na podlozi "gizela" 5 i 6 je rijetka pojava u BiH. Riječ je o tehnologiji proizvodnje uvedenoj prije 15 godina. Sadnica je tri puta skuplja od domaće, ali obezbjeđuje kvalitet koji traži evropsko tržište.

- Na toj podlozi ova trešnja je jako krupna i daje dobar prinos, tako da neće biti problema s tim - kaže Petrović.

Palsman trešnje već je dogovoren u Švedsku, gdje je Petrović živio 30 godina, a u toku su dogovori i sa drugim otkupljivačima.

- I ovdje pokušavam ostvariti kontakte i planiram izvesti nešto za Njemačku, nešto za Sloveniju, a imali smo razgovore i za Rusiju. Dobra roba dobro se i proda - dodaje on.

Tajna je u tome, kaže Petrović, što su ove sadnice niske što olakšava berbu i smanjuje troškove berbe, koja je kod voćara jedan od najvećih problema. Voćke daju krupan plod a stručnjaci ističu da je klima na našem području povoljna te zbog toga čudi što je uzgoj trešnje nedovoljno zastupljen.