latinica  ћирилица
01/07/2015 |  12:36 | Autor: SRNA

EU: "Teško prihvatljivi" uslovi u Ciprasovom pismu

Zvaničnici evrozone izjavili su danas da pismo koje je grčki premijer Aleksis Cipras poslao sinoć kreditorima sadrži uslove koji nisu prihvatljivi za pojedine članice monetarne unije.
Grčka i EU - Foto: ilustracija
Grčka i EUFoto: ilustracija

U pismu se navodi da je Atina spremna da prihvati uslove kreditora, ali uz nekoliko amandmana, uključujući nižu stopu PDV-a za grčka ostrva i zadržavanje finansijskog dodatka za najsiromašnije penzionere.

Izvori iz evrozone navode da u prijedlogu ima nedorečenih stvari.

"U pismu se govori o reformi tržišta rada od jeseni. U samo jednoj rečenici, ne više", rekao je jedan izvor.

Cipras je, između ostalog, zatražio da postepeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina do 2022. godine počne u oktobru, a ne odmah, kako zahtijevaju kreditori.

"Mislim da evrogrupa više ne vjeruje takvim obećanjima. Inače, Grčka traži produženje programa koji je već istekao", rekao je jedan izvor.

Ministri finansija evrozone održaće u poslijepodnevnim satima telefonsku konferenciju o ovoj temi.

Fajnenšl tajms navodi da je Cipras u pismu naveo da će prihvatiti uslove koje su postavili kreditori prošlog vikenda, uz neke manje izmjene.

Šojble Grčkoj: Pojasnite najnoviji prijedlog

Najnovija ponuda grčkog premijera Aleksisa Ciprasa međunarodnim kreditorima nije donela dodatna pojašnjenja, izjavio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble, pozivajući zvaničnu Atinu da objasni svoj prijedlog.

"Prijedlog nije pružio dodatna pojašnjenja. Grčka mora jasno pokazati šta želi", rekao je Šojble na konferenciji za štampu u Berlinu tokom predstavljanja planova vezanih za njemački budžet, i dodao da u ovom trenutku ne postoji osnova za ozbiljne pregovore sa zvaničnom Atinom, prenosi Rojters.

Prema tvrdnjama neimenovanih zvaničnika iz evrozone, male su šanse da evrogrupa prihvati najnovije zahtjeve Ciprasa na telefonskoj konferenciji koja se nastavlja danas popodne.